Να αποδομήσει τον ευρωπαϊκό Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων επιχείρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεωνάς, κατά την συζήτηση για την κύρωσή του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 

Ειδικότερα, ο κ. Θεωνάς σημείωσε πως ο ίδιος το 1996 ως ευρωβουλευτής είχε καταψηφίσει τον Χάρτη, υποστηρίζοντας ότι καταργεί εργασιακά κεκτημένα.

«Η αναγνώριση, λοιπόν, του δικαιώματος της ανταπεργίας σε συνδυασμό με την άρνηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αυτά τα δύο μέτρα, που εντάσσονται και στο ελληνικό δίκαιο, σαν συνακολούθημα του ευρωπαϊκού δικαίου καταστρέφουν τις εργατικές διεκδικήσεις», είπε και συνέχισε:

Όταν δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις απεργία, γιατί ο εργοδότης θα κάνει χρήση του δικαιώματος της ανταπεργίας και στο τέλος αυτό που σου μένει είναι να κάνεις επίσχεση και ο θεός ξέρει πότε θα καταφέρεις αυτή η επίσχεση να έχει αποτελέσματα, σε συνδυασμό με το στοιχείο ότι η διαιτησία είναι ένας απαγορευμένος καρπός για το εργατικό κίνημα, όταν δεν του φτάνουν οι δυνάμεις του να διεκδικήσει αυτά που παλεύει να πάρει, τότε αυτόματα χάνει κάθε προϋπόθεση για να διεκδικήσει αυτά τα δικαιώματα, που του βελτιώνουν το επίπεδο της ζωής του.