ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση απαντά στο σκληρό ροκ του Μητσοτάκη

του Νίκου Παπαδημητρίου - Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2016, 07:25 / Ανανεώθηκε 13 Ιανουαρίου 2016, 07:16
Η κυβέρνηση απαντά στο σκληρό ροκ του Μητσοτάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Σκληρό ροκ, αίφνης, στο πολιτικό σκηνικό, μετά την εκλογή Μητσοτάκη, με την κυβέρνηση να τον περιμένει στη... γωνία σε τρία θέματα: Ασφαλιστικό, Προσφυγικό και Λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.α.) 

Σκληρό ροκ, αίφνης, στο πολιτικό σκηνικό, μετά την εκλογή Μητσοτάκη, με την κυβέρνηση να τον περιμένει στη... γωνία σε τρία θέματα: Ασφαλιστικό, Προσφυγικό και Λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.α.) 

Ίσως πρόωρη η εκτίμηση, αλλά στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως ο νέος αρχηγός της ΝΔ δεν θα μπορέσει τελικά να ισορροπήσει μεταξύ αμιγούς Δεξιάς (για «ακροδεξιά» ομιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ) και Κέντρου, μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και της λαϊκής βάσης, που χρειάζεται ένα κόμμα, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή. 

Χθες εν τω μεταξύ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς υποστήριζε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό SBC, πως «αν ρωτήσει κανείς τον μέσο πολίτη τι θυμάται από τη θητεία του κ. Μητσοτάκη ως υπουργού, θα πάει το μυαλό του στον φανατισμό με τον οποίο υποστήριξε τις απολύσεις». 

Στο παρασκήνιο, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει την επιχείρηση αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινώντας από την υπουργική θητεία του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκεί όπου, όπως υποστηρίζουν, μέσα σε 18 μήνες απέλυσε 7.000 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ σχεδίαζε να απολύσει άμεσα άλλους 8.000. Έκανε στοχευμένες απολύσεις (π.χ. καθαρίστριες), αναγκάζοντας έτσι το κράτος να αγοράζει τις αντίστοιχες ιδιωτικές υπηρεσίες (εν προκειμένω, ιδιωτικά γραφεία καθαρισμού). Επέβαλε, όπως ακόμη υποστηρίζουν, τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, με σκοπό ακόμη περισσότερες απολύσεις. Αντικατέστησε τους γενικούς διευθυντές που είχαν τοποθετηθεί εκεί, με αντικειμενικά κριτήρια από ανεξάρτητες επιτροπές και κατήργησε τη δημοτική αστυνομία, απόφαση που προκάλεσε μείωση των δημοσίων εσόδων. 

Πηγές από το κυβερνών κόμμα διατείνονταν, τέλος, ότι ο νυν πρόεδρος της ΝΔ, την ώρα που έπαιρνε αυτές τις κοινωνικά σκληρές αποφάσεις απασχολούσε στο πολιτικό του γραφείο 51 συνεργάτες και συμβούλους. 

Σήμερα πάντως, η κυβερνητική ατζέντα θα βρίσκεται μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου: το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητά το νομοσχέδιο Βερναρδάκη για τη δημόσια διοίκηση αλλά και όλα τα άλλα θέματα επικαιρότητας, την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Πηγές από την Αθήνα ανέφεραν πάντως πως η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, χθες, πήγε καλά στο βαθμό που ο πρόεδρος του Eurogroup έδειξε να θέλει λύσεις. Επιπλέον φαίνεται πως λύθηκε και η παρεξήγηση που είχε προκληθεί από την πρόσφατη δήλωσή του («Μήνες θα κρατήσει η αξιολόγηση»), με τον Ολλανδό να διευκρινίζει -σύμφωνα πάντα με την ελληνική πλευρά- ότι σε αυτήν (την αξιολόγηση) συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το χρέος. 

Την ίδια στιγμή, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις μεταξύ συναρμόδιων υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να λειανθούν τα «αγκάθια» του Ασφαλιστικού.