Στην αναστολή των εργασιών στις Σκουριές και στην επικείμενη συνάντησή του με τον διευθ. Σύμβουλο της Eldorado Gold Πολ Ράιτ αναφέρθηκε σε σημερινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι ''θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική αλλά με προϋποθέσεις'', ενώ συμπλήρωσε οτι η ''Ελλάδα δεν είναι μπανανία''.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

Θέλουμε την επένδυση στη Χαλκιδική, αλλά με προϋποθέσεις. Η πρώτη ερώτηση που θα θέσω στον κ. Ράιτ είναι «αν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, κι όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε την Eldorado Gold ότι προσπαθεί να κάνει «πολιτικό σόου» εντυπωσιασμού, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί.

Υπογράμμισε  μάλιστα πως από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο – καθότι εμφανίζεται ζημιογόνα παρά το γεγονός ότι εξάγει μεταλλεύματα στην Κίνα – και ανέφερε ότι υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές.

Είπε ακόμα ότι την περίοδο 2012 έως 2014 οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν «καταχωνιάσει» διάφορα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, προσθέτοντας όμως ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τις κατηγορίες της Eldorado Gold για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξόρυξης, λέγοντας ότι «στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση».

Υπογράμμισε παράλληλα πως υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, αναφέροντας ως παραδείγματα με τη μέθοδο της μεταλλουργίας και την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

Να σημειωθεί ότι στις 13:00 μετά το μεσημέρι ο κ. Σκουρλέτης θα συναντηθεί και με τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός.