του Τάσου Τσιφόρου

Διαδοχικές συναντήσεις με βουλευτές του κόμματος, μακρές συσκέψεις με το στενό του επιτελείο αλλά και σειρά εναλλακτικών σχεδίων για τη στελέχωση του κομματικού μηχανισμού και τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τα πρώτα 24ώρα του ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την εμφατική νίκη της Κυριακής αλλά και την ουσιαστική συνάντησή του με τον κ. Κώστα Καραμανλή, χθες στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά μεν αλλά χωρίς να εκβιάσει κάποια ρήξη στο εσωτερικό του κόμματος που, εκ των πραγμάτων, έχει διαταραχθεί με την μακρά εκκρεμότητα σχετικά με τον Πρόεδρο αλλά και την πολύμηνη προεκλογική περίοδο που απαιτήθηκε για την εκλογή του.

Μετά και τη χθεσινή επιβεβαίωση των πληροφοριών του Newpost για τις πρώτες τοποθετήσεις στο στενό επιτελείο του νέου Προέδρου (Νικ. Παπαθανάσης. Γ. Διευθυντής ΝΔ, Μιχ. Μπεκίρης, επικεφαλής Γραφείου Προέδρου, Μακ. Λαζαρίδης επικεφαλής Γρ. Τύπου), δεν αποκλείεται σήμερα να ανακοινωθούν και τα πρώτα ονόματα στη νέα δομή της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λευτ. Αυγενάκης θα είναι ο Γραμματέας της Κ.Ο με τους Κ. Χατζηδάκη, Νικ. Δένδια και Νικ. Παναγιωτόπουλο σε θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στις θέσεις τομεαρχών και συντονιστών τομέων, όπου αναμένεται να αναλάβουν πεδία ευθύνης στελέχη της νεότερης γενιάς όπως, ενδεικτικά, η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Μένει να φανεί εάν βουλευτές που στήριξαν την υποψηφιότητα Μητσοτάκη, όπως οι Χρ. Κέλλας και Σ. Κεδίκογλου, θα αναβαθμιστούν κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.

Τζιτζικώστας, Άδωνις και Βορίδης

Ειλημμένη μοιάζει η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει τους κ. Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα. Ο πρώτος υπήρξε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του νέου Προέδρου, ήδη από την περίοδο που ήταν και ο ίδιος υποψήφιος για την Προεδρία. Ο δεύτερος, με την επιλογή του στο δεύτερο γύρο, συνέβαλε ώστε να κλίνει η πλάστιγγα υπέρ του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Γεωργιάδη ενώ σήμερα συναντάται και με τον Απ. Τζιτζικώστα.

Πιθανότατα έχουν ήδη υπάρξει συνεννοήσεις μεταξύ τους, ωστόσο η συνάντηση αναμένεται να σηματοδοτήσει το ρόλο που θα αναλάβει ο Περιφερειάρχης – και κατά συνέπεια και ο κ. Γεωργιάδης – στο κόμμα. Σε άμεση συνάρτηση με τη θέση ευθύνης του κ. Γεωργιάδη μοιάζει να είναι η τύχη του κ. Μάκη Βορίδη. Ο τελευταίος στήριξε δυναμικά τον κ. Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο ενώ κινήθηκε υπέρ Μητσοτάκη στο δεύτερο. Ωστόσο, η συγκυρία μοιάζει να ευνοεί τον κ. Γεωργιάδη ενώ είναι άγνωστο εάν θα εξυπηρετούσε τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη η αξιοποίηση και των δύο στην πρώτη γραμμή. Μάλλον το αντίθετο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται και η εκ νέου συγκρότηση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου, που συστήθηκε επί Αντ. Σαμαρά και διευρύνθηκε στη σύνθεσή του επί Ευ. Μεϊμαράκη. Έστω και χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες, το όργανο αναμένεται να αποτελέσει την ομάδα πρώτης γραμμής της Ν.Δ. καθώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει πολύ σύντομα το κόμμα της ΝΔ να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα καθώς οι εξελίξεις όχι μόνον τρέχουν αλλά είναι, εν πολλοίς, και απρόβλεπτες.