Η χειρότερη διαπραγμάτευση της χρονιάς ήταν του Τσίπρα, κατά το Χάρβαρντ

Η χειρότερη διαπραγμάτευση της χρονιάς ήταν του Τσίπρα, κατά το Χάρβαρντ

Στην κορυφή της λίστας της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ με τις 10 χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές το 2015 κατατάχθηκε η διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα διαπραγμάτευσης που συγκρότησε και τελικά οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.

Οι συντάκτες της λίστας αναφέρονται στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το σχόλιο «μικροπολιτική με ευεργέτες» και υποστηρίζουν ότι: «Καθώς προσέγγισε τους ευρωπαίους πιστωτές αυτό το καλοκαίρι για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της χώρας, υιοθέτησε ένα μαχητικό τόνο που δεν πήγε πολύ καλά. Δυσαρεστημένος με την συμφωνία που υπήρχε στο τραπέζι, ο Τσίπρας την πήγε σε δημοψήφισμα. Αφού οι Έλληνες πολίτες την απέρριψαν, η ελληνική οικονομία υποχώρησε ακόμη περισσότερο και ο Τσίπρας με την ομάδα του αναγκάστηκαν να δεχθούν ένα ακόμα χειρότερο  πακέτο από την Ευρώπη. Το μάθημα; Ένας συμφιλιωτικός τόνος θα σας δώσει ακόμη περισσότερα από μια ριψοκίνδυνη διπλωματία όταν έχεις τολμηρά αιτήματα».

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο πρώτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και την Κούβα προκειμένου να αποκατασταθούν οι διπλωματικές τους σχέσεις ενώ ακολουθεί η προσπάθεια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να διαπραγματευτεί με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά και η διαμάχη του Έντουαρντ Σνόουντεν με την αμερικανική κυβέρνηση και η διαπραγμάτευση που έκανε προκειμένου να αποσυρθούν κάποιες κατηγορίες ώστε να μπορέσει να γυρίσει στις ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο