Στην κορυφή της λίστας της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ με τις 10 χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές το 2015 κατατάχθηκε η διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα διαπραγμάτευσης που συγκρότησε και τελικά οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.

Οι συντάκτες της λίστας αναφέρονται στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το σχόλιο «μικροπολιτική με ευεργέτες» και υποστηρίζουν ότι: «Καθώς προσέγγισε τους ευρωπαίους πιστωτές αυτό το καλοκαίρι για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της χώρας, υιοθέτησε ένα μαχητικό τόνο που δεν πήγε πολύ καλά. Δυσαρεστημένος με την συμφωνία που υπήρχε στο τραπέζι, ο Τσίπρας την πήγε σε δημοψήφισμα. Αφού οι Έλληνες πολίτες την απέρριψαν, η ελληνική οικονομία υποχώρησε ακόμη περισσότερο και ο Τσίπρας με την ομάδα του αναγκάστηκαν να δεχθούν ένα ακόμα χειρότερο  πακέτο από την Ευρώπη. Το μάθημα; Ένας συμφιλιωτικός τόνος θα σας δώσει ακόμη περισσότερα από μια ριψοκίνδυνη διπλωματία όταν έχεις τολμηρά αιτήματα».

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο πρώτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και την Κούβα προκειμένου να αποκατασταθούν οι διπλωματικές τους σχέσεις ενώ ακολουθεί η προσπάθεια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να διαπραγματευτεί με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά και η διαμάχη του Έντουαρντ Σνόουντεν με την αμερικανική κυβέρνηση και η διαπραγμάτευση που έκανε προκειμένου να αποσυρθούν κάποιες κατηγορίες ώστε να μπορέσει να γυρίσει στις ΗΠΑ.