της Άρτεμις Παραδείσου

Το ζήτημα που άνοιξε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία στο ΠΑΣΟΚ. Από την Κυριακή το βράδυ στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά έκαναν ασκήσεις επί χάρτου για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από το Κίνημα με κατεύθυνση τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι αν εξέφραζαν τους φόβους τους ή τις... ευχές τους.

  • Στην πρώτη θέση έβαζαν τον... Ευάγγελο Βενιζέλο. "Γιατί έχει καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και τη Ντόρα Μπακογιάννη" έλεγαν.
  • Στη δεύτερη την Άννα Διαμαντοπούλου, γιατί "έχει τις ίδιες θέσεις για την οικονομία με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ".
  • Και στην τρίτη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Οι επιτελείς της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν πιο ψύχραιμοι. "Δε θα πάνε στη ΝΔ, γιατί δε θέλει κανέναν ο Κυριάκος" είναι η εκτίμηση που κυριαρχεί στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά. Εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στην ανανέωση. Το μόνο περιθώριο που άφηναν για συνεργασία των εκσυγχρονιστών με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ ήταν στο πλαίσιο κάποιας ευρείας εκλογικής συμμαχίας σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Αλέξη Τσίπρα στους αμέσως ερχόμενους μήνες.

Ουσιαστικά εκτιμούν ότι η εκλογή Μητσοτάκη όπως θα αποστρατεύσει τους υπουργούς του Καραμανλή και του Σαμαρά έτσι θα αποστρατεύσει και τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ, που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή από το 1990 και μετά. Με αυτό το σκεπτικό δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τα μητρώα της οποίας θα ανοίξουν πολύ σύντομα για να υποδεχτούν τα ιδρυτικά της μέλη.

Σε ότι αφορά στους ίδιους τους εμπλεκόμενους και οι τρεις προαναφερθέντες θεωρούν ότι η Χαριλάου Τρικούπη συντηρεί ένα ανύπαρκτο θέμα για να καλύψει τη λάθος αντίδραση της κυρίας Γεννηματά την Κυριακή. "Έδειξε άγχος και το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος" επισήμανε στο newpost.gr συνομιλητής του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος εκτιμά ότι η ΝΔ έκανε την κίνησή της, αυτό που μένει είναι να ολοκληρώσει τη δική του το ΠΑΣΟΚ. Γιατί, υπογραμμίζουν με νόημα οι συνεργάτες του, "η Φώφη εκλέχθηκε για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην μετεξέλιξή του, στην ίδρυση ενός νέου κόμματος της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας".

Τις κινήσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την κατεύθυνση αναμένουν και οι υπόλοιποι εκσυγχρονιστές, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Κώστας Καρτάλης κα.