Στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό επικεντρώθηκε η σημερινή συνάντηση Τσακαλώτου - Τομσεν, την οποία το γερμανικό ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε ''καλή σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα'', ενώ στην διάρκειά της επαναλήφθηκε για μια ακόμα φορά η πάγια θέση του για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση του Πολ Τόμσεν στο κτίριο δημιούργησε έντονη φημολογία ότι θα παρίστατο στην συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε, όμως τελικά αυτό διαψεύστηκε από την εκπρόσωπο του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο διήρκεσε 75 λεπτά και όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών έδειξε στον Β. Σόιμπλε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση εντός του 2015.

Μάλιστα φέρεται να τόνισε στον γερμανό ομόλογό του τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, ενώ στο τραπέζι έθεσε και το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους.

Από την συνάντηση, πάντως, προέκυψε ότι δεν υπάρχει αλλαγή της γερμανικής θέσης σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ:

Στην γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. 'Αλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό.

Παράλληλα, η Φ. Φον Τίσενχάουζεν χαρακτήρισε ''καλή και σε ουσιαστική ατμόσφαιρα'' την συνάντηση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο.

«Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης.

Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

''Προβοκάτσια κατά της κυβέρνησης οι διαρροές για συμμετοχή Τόμσεν''

Εν τω μεταξύ, η παρουσία του Πολ Τόμσεν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε την εντύπωση ότι ο ισχυρός του ΔΝΤ συμμετείχε στην συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε, κάτι το οποίο, όμως, διαψεύστηκε αργότερα από την εκπρόσωπο του υπουργείου.


Ο κ. Τόμσεν έφθασε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών - όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Twitter η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ - ΜΠΕ Φαίη Καραβίτη-  ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δυο υπουργών και σε ερώτηση σχετικά με το αν θα συμμετάσχει σε αυτήν, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ απάντησε αρνητικά.

Εξάλλου, η κυρία Φον Τισενχάουζεν δεν απάντησε, όταν ερωτήθηκε αν ο κ. Τόμσεν επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε.

Νωρίτερα κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει στο newpost. gr ''προβοκάτσια κατά της κυβέρνησης'' τις διαρροές για το ασφαλιστικό και τη συμμετοχή του Πολ Τόμσεν, στη συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, επρόκειτο για προβοκάτσια που στόχο έχει να πλήξει την κυβέρνηση η οποία κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος, όπως το ασφαλιστικό.