Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε για ακόμη μία φορά ότι το νέο ασφαλιστικό είναι «αιτία πολέμου».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε για το ασφαλιστικό ότι «πρέπει να αλλάξει άρδην, όλο το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και έχει ψηφιστεί, διότι για το θέμα της βιωσιμότητας, παρότι είναι υπαρκτό έτσι όπως έχει γίνει, ευθύνονται συγκεκριμένοι. Δεν ευθύνονται οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι που έχουν πληρώσει μια ζωή και είναι οι μόνοι που έχουν πληρώσει με τον ιδρώτα τους και τη δουλειά τους». 

Ανέφερε ότι τμήματα της εργοδοσίας, όπως και το κράτος δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προσθέτοντας ότι «όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι από το 1992, εν ονόματι της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, ξεκίνησαν» και συνέχισε:

Εμείς θεωρούμε ότι ούτε τώρα θα επιβιώσει αυτό το κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα με τα μέτρα αυτά, το αντίθετο μάλιστα. Ήδη κάποιοι κυβερνητικοί το λένε, ότι ίσως χρειαστεί σε ένα - δύο χρόνια να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, ανάλογα με το πώς θα πάει η οικονομία. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πάμε σε αυτή την κατεύθυνση, ουσιαστικά με αυτό το νόμο πλέον μπαίνει ταφόπλακα στο σύνολο του κοινωνικου-ασφαλιστικού συστήματος, έτσι όπως το είχαμε γνωρίσει και κυρίως απ' αυτό που έχει απομείνει.

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει πρόταση που εγγυάται την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος και εντάσσεται στην συνολική πρόταση του Κόμματος για λαϊκή εξουσία με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, το οποίο και θα καταστήσει δυνατό τον σχεδιασμό συνολικά της κοινωνικής ασφάλισης με πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ανέφερε ότι διαφορετικά η ασφάλιση παραδίδεται στα χέρια των ιδιωτών και πρόσθεσε «αυτό κάνει τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια μέρα που ο κ. Κατρούγκαλος μας έφερνε και μας ενημέρωνε για το σχέδιο νόμου που θα προτείνει στην τρόικα για το ασφαλιστικό, την ίδια μέρα το βράδυ η κυβέρνηση κατέθετε στη βουλή ένα πακέτο 600 σελίδων όπου μιλούσε για εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις κοινοτικές κατευθύνσεις και την κοινοτική νομοθεσία που αφορά την ιδιωτική ασφάλιση, διότι δεν ήταν εναρμονισμένη σε πάρα πολλούς τομείς».

Στην παρατήρηση ότι κάποιες εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν με αύξηση των εισφορών στο συνταξιοδοτικό, και επιχειρήσεις να καταγγέλλουν τις οργανώσεις τους ότι δεν τους ρώτησαν, είπε ότι υπάρχουν ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης της χώρας, αλλά και διεθνώς που ειδικά μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και τις υποσχέσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στον ΣΕΒ, «έχουν επιλέξει να τον στηρίξουν πολύπλευρα και στο νομοθετικό του έργο, αλλά και με άλλους τρόπους».

«Υπάρχουν τμήματα της άρχουσας τάξης οι οποίοι προσβλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ για μια αναδιανομή της πίτας, είναι σε αντίθεση με κάποια άλλα τμήματα του κεφαλαίου και επιχειρηματίες στον ιδιωτικό τομέα και στην Ελλάδα και διεθνώς και θέλουν αυτοί να ανέβουν και να γίνουν τα νέα τζάκια σε όλο το φάσμα της οικονομίας και κατ' επέκταση της πολιτικής» πρόσθεσε.

Επεσήμανε εξάλλου ότι το ΚΚΕ έχει ανοίξει την συζήτηση με την πρότασή του στην οικονομία, την κοινωνία και τα διεθνή ζητήματα, ενώ ως παράδειγμα για το πως «την πληρώνουν οι εργαζόμενοι», στο σημερινό σύστημα, έφερε τον ανταγωνισμό μονοπωλιακών ομίλων που εκδηλώνεται στις Σκουριές.

Επί του ζητήματος αυτού είπε ότι μόνο οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο που θέλουν την δουλειά τους, προσθέτοντας «πρέπει η πάλη να στοχεύει ώστε ο ορυκτός πλούτος - ο χρυσός στη συγκεκριμένη περίπτωση - να γίνει κοινωνική περιουσία γιατί ανήκει στο λαό». 

Στην παρατήρηση ότι το ΚΚΕ «δεν θέλει ούτε η εταιρία να κλείσει, ούτε να συνεχίσει να λειτουργεί», είπε «θέλουμε να κοινωνικοποιηθεί, αλλά δεν γίνεται τώρα». Στην συνέχεια της ερώτησης, είπε «όχι, να μην κλείσει. Δε θέλουμε να κλείσει κανένα εργοστάσιο», προσθέτοντας ότι μπορεί να επιβληθούν μέτρα σε οποιαδήποτε εταιρεία για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να ψηφιστεί το Ασφαλιστικό, είπε «πιστεύω πως μάλλον ναι και αν του λείψουν ορισμένοι πιστεύω πως θα βρεθούν πρόθυμοι, γιατί είναι συνολικότερος σχεδιασμός και θα στηριχθεί».