του Ιωάννη Μαρτέλλου

«Nα δώσουμε στην κυβέρνηση το σχοινί που χρειάζεται για να κρεμαστεί» σχολίαζε δυο εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη του κόμματος.

Το λογοπαίγνιο απηχεί κατά κάποιον τρόπο την τακτική της νέας ηγεσίας την προσεχή περίοδο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει να λαμβάνει υπόψη την πολιτική κρίση όσων ζητούν «εδώ και τώρα σκληρή αντιπολίτευση».

Ο ίδιος, άμεσα, μια πρώτη γεύση θα δοθεί με την ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ. το μεσημέρι της Πέμπτης, θα δώσει αμέσως το αντιπολιτευτικό στίγμα του, ακριβώς γιατί διαπιστώνει ότι ίσως έχουμε πολύ γρήγορα εξελίξεις.

Το προσεχές διάστημα θα υπάρξει σαφής περιγραφή των ιδεολογικών και πολιτικών χαρακτηριστικών του πολιτικού φορέα που επιδιώκει να διαμορφώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης και κυρίως θα αναδειχθεί η σταθερή διάταξη των δυνάμεών του, καθώς οι νέες οργανωτικές δομές είναι προ των πυλών, αν και θα σχηματιστούν στην πορεία προς το Συνέδριο που φαίνεται ότι πηγαίνει προς τις αρχές Απριλίου.

Παράλληλα από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου θα απεικονίζεται η σταθερή επιδίωξή του για ανανέωση και διεύρυνση, ενώ ο ίδιος θα κεντήσει τις προσυνεδριακές θέσεις του για μια νέα «ΝΔ, της νέας εποχής» που επαγγέλλεται.

Το πρώτο δείγμα σύνθεσης και λειτουργίας αυτού του κόμματος θα υπάρξει με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν για τους τομεάρχες, την ομάδα κρούσης στη Βουλή, αλλά και τις τοποθετήσεις σε νευραλγικές θέσεις στο κόμμα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιθυμεί να μετάσχουν στη νέα προσπάθεια, με τον ίδιο πρόεδρο, πρόσωπα από το ευρύτερο φάσμα της παράταξης, χωρίς περιορισμούς κομματικής προέλευσης και σχέσεών τους με τη ΝΔ στο παρελθόν, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν και παράγοντες που δεν είχαν ως τώρα ενεργό πολιτική συμμετοχή.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιδιώξει στη βάση του 39% του ΝΑΙ  του δημοψηφίσματος, να δημιουργηθεί ένα ευρύ κίνημα πολιτών, το οποίο θα στηρίξει τις τομές τις οποίες θα εισηγηθεί στο συνέδριο και εν συνεχεία θα συμπράξει στην υλοποίηση των νέων μορφών οργάνωσης και λειτουργίας που θέλει να καθιερώσει και η συμμετοχή σε κομματικές διεργασίες τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα.