Ο νόμος για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που περιλαμβάνει το νέο σύστημα αξιολόγησης και την επιλογή των προϊσταμένων απασχόλησε μεταξύ άλλων το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μια ριζοσπαστική προοδευτική μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε τον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους» και συνέχισε: 

Βάζει τέλος στο πελατειακό κομματικό κράτος και δίνουμε ανάσα με εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς. 

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει του νομοσχεδίου, θα δημιουργηθεί Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα λειτουργεί ως «δεξαμενή» για επιλογή ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, «η αναδιοργάνωση του Δημοσίου θα γίνει με τους υπάρχοντες υπαλλήλους». 

Ταυτόχρονα δημιουργείται μία θέση θεσμικού Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα προέρχεται από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών και θα έχει πενταετή θητεία. 

Το νομοσχέδιο φέρνει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης και προσωπικού των δομών της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Προβλέπεται εξάλλου και νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

«Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση, και αυτό σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία» σύμφωνα με την κυβέρνηση:

  • Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο.
  • Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)
  • Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, πιθανόν και την ερχόμενη εβδομάδα.