Μια λέξη στην οποία δεν μας έχει συνηθίσει ο Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποίησε στη συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal + :«Ετοιμότητα να συγκρουστούμε». Φράση που χρησιμοποίησε σημειωτέον στην αναφορά του για το ασφαλιστικό.

Αλλά αν η ετοιμότητα για σύγκρουση είναι το ένα «πόδι» της κυβέρνησης, το άλλο ακούει στις λέξεις, «διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», «κοινωνική ευθύνη», «κοινωνική δικαιοσύνη». Και με τα δύο αυτά «πόδια» θα πορευτεί στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -Αν. Ελλ.

Εκ των πραγμάτων, το Ασφαλιστικό είναι το μεγάλο θέμα των ημερών, «η μητέρα των μαχών», κατά τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να πει κανείς. Με βασικό επιχείρημα ότι μετά από λίγα χρόνια, το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα μπορεί να δίνει συντάξεις, η κυβέρνηση προχωρά εκεί όπου οι άλλοι δεν τόλμησαν κατά την τελευταία 20ετία, υπογραμμίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Και ακόμη χειρότερα; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις αποφάσεις και παραλείψεις τους, έβλεπαν τα Ταμεία να συρρικνώνονται, τη μαύρη εργασία να διογκώνεται, παράλληλα δε, με τις γνωστές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στον κόσμο της εργασίας. Άρα; «Αδιέξοδο», είναι η απάντηση, που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός, για να εξηγήσει το «πώς» και το «γιατί» της παρέμβασης της κυβέρνησής του.

Τα παραπάνω επιχειρήματα έχουν όμως διπλή χρήση: να εξηγήσουν στον πολίτη γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει τα μέτρα που προτίθεται να πάρει αφενός, ταυτόχρονα όμως να αξιοποιηθούν για την επίθεση που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση και δη στον Κυριάκο Μητσοτάκη -αν διαπιστώσει φυσικά ότι δεν βρίσκει συνομιλητές.

Καθόλου τυχαία, το Μέγαρο Μαξίμου θύμιζε σε σημείωμά του τις γεμάτες «ψέματα και κινδυνολογία» δηλώσεις ηγετικών στελεχών της ΝΔ (Α. Γεωργιάδης, Ε. Μεϊμαράκης, Γ. Βρούτσης) αλλά και του ΠΑΣΟΚ (Ε. Χριστοφιλοπούλου) που προέβλεπαν μειώσεις στις συντάξεις. Μιλούν αυτοί που ανά... 6μηνο μείωναν τις συντάξεις, απαντούσαν κυβερνητικά στελέχη, σε κάθε περίπτωση πάντως «η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να κρυφτεί στα δύσκολα και να καλυφτεί πίσω από την ευθύνη των προηγούμενων».

Ενώ η φράση της Όλγας Γεροβασίλη (από γραπτή δήλωσή της), «η κατάθεση προτάσεων, αντί για κουτοπόνηρες υποκριτικές κραυγές, θα είναι ευπρόσδεκτη», είναι πασιφανές ότι απευθύνεται κατά μείζονα λόγο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.