current views are: 9

14 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση09:50

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής του πελατειακού κράτους

Στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, με αφορμή την συμπλήρωση τα 30 χρόνια λειτουργίας του, μιλάει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής και πρέπει να βρεθεί τρόπος να θεραπευτεί, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον νέο αρχηγό της ΝΔ επισημαίνοντας ότι ”υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων πρακτικών του πελατειακού κράτους”. 

Δημοσίευση 09:50’

Στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, με αφορμή την συμπλήρωση τα 30 χρόνια λειτουργίας του, μιλάει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής και πρέπει να βρεθεί τρόπος να θεραπευτεί, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον νέο αρχηγό της ΝΔ επισημαίνοντας ότι ”υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων πρακτικών του πελατειακού κράτους”. 

Στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, με αφορμή την συμπλήρωση τα 30 χρόνια λειτουργίας του, μιλάει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής και πρέπει να βρεθεί τρόπος να θεραπευτεί, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον νέο αρχηγό της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι ”υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής” των χειρότερων πρακτικών του πελατειακού κράτους.  

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός:

Για να μπορέσει να κάνει μεγάλες τομές κάποιος στη δημόσια διοίκηση πρέπει να μπει σε άλλη νοοτροπία. Να φύγουμε από την πεπατημένη, που ακολούθησαν κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και συνέχισαν την ίδια λογική: Της νομής της εξουσίας. Θέλω να πω ότι από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του κέντρου, ήμασταν εμείς όπου θεωρήσαμε ότι ήταν μια μεγάλη τόμη και πράγματι σήμερα τα 30 χρόνια λειτουργίας του συμπίμπτουν με την εκφρασμένη βούληση της κοινωνίας για μια δημόσια διοίκηση. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που είμαι εδώ σήμερα. Θεωρώ ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής του τόπου και πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα θεραπεύσουμε αυτόν τον ασθενή. 

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ”γίνεται μια μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, για την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποκοματικοποίηση, όχι όμως η αποπολιτικοποίηση. Πρέπει να έχει στόχο, να είναι κοινωνική. Πρέπει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Χωρίς στόχο και στοχοπροσήλωση, η δημόσια διοίκηση είναι έωλη”.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ”περα από την εκπαίδευση, μέσα στους στόχους και τους σκοπούς είναι και η μελέτη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση, η διάγνωση και τους και η θεραπεία τους. 

Όπως τόνισε:

Η βούληση και το όραμά μας είναι να πραγματοποιήσουμε μεγάλες τομές ριζοσπαστικού εκσυγχρονισμού, τομές που έχουν αργήσει πολύ, δημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Επειδή κυριάρχησε η λογική των πελατειακών σχέσεων, επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αφέθηκαν στη μοίρα τους. Από τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά της εκάστοτε εξουσίας. 

Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις :

Οι ευθύνες ανήκουν σε αυτούς που κυβέρνησαν και έστησαν αυτό το σύστημα της κομματοκρατίας και της οικογενειοκρατίας που παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα και όχι σε μια χώρα της ευρωζώνης.

Επισήμανε, δε, ότι είναι η ώρα να μπει ένα τέλος σε αυτην την ντροπή. Να γίνει μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση,  λέγοντας ότι ”γίνεται προσπάθεια απαξίωσης της δημόσια διοίκησης και των στελεχών της από το ίδιο εκείνο σύστημα που πρωταγωνίστησε στην οικοδόμηση του πελατειακού κράτους. Στρέφονται εναντίον αυτού που οι ίδιοι δημιουργησαν. Αντί να επικεντρώσουν στα πραγματικά προβλήματα, στο ρουσφέτι, στη διαφθορα, στη χαοτική νομοθεσία, στην κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών. Η εύκολη λύση είναι να τα βάζουν συνολικά με το δημόσιο τομέα και τους υπαλλήλους τους”. 

Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ότι ” ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα παρουσιάζεται ως μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής, πριν από λίγους μήνες είχε τον τίτλο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην κυβέρνηση Σαμαρά και «υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του πελατειακού κράτους» είπε ο κύριος Τσίπρας και συνέχισε: «Με μια διάταξη καθαίρεσε όλους του προϊσταμένους της δημόσιας διοίκησης, για να διορίσει τους δικούς του, σε μια περίοδο που μάλιστα διαφαινόταν η πολιτική αλλαγή».

Επίσης, για την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε ακόμη και διευθυντές που είχαν κριθεί να τους υποβαθμίσει σε απλούς υπαλλήλους, προκειμένου να αναβαθμίσει δικούς του ανθρώπους και μάλιστα σε μία περίοδο με μία κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία επισήμως είχε καθιερώσει το σύστημα 4-2-1 για τη νομή και τη λαφυραγώγηση του κράτους, με τέσσερις τοποθετήσεις από το πρώτο κόμμα, δύο από το δεύτερο κόμμα και μία από το τρίτο.

«Αυτή ήταν η μοιρασιά και είναι οι ίδιοι που επαίρονται σήμερα για τα θεσμικά κενά που οι ίδιοι δημιούργησαν και τις στρεβλώσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν δίστασαν να βαφτίσουν, τότε, τις απολύσεις διοικητική μεταρρύθμιση σε αγαστή συνεργασία με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους των δανειστών.

Έδωσε, επίσης, παραδείγματα αξιοκρατικής επιλογής εργαζομένων, με τις περιπτώσεις της ΓΓΔΕ και των διοικητών των νοσοκομείων.

Να σας θυμίσω ότι η προηγ.κυβέρνηση για την ΓΓΔΕ, άλλαξε τον προηγούμενο γιατί είχε κάποιες ενδοοικογενειακές αντιθέσεις.

Την επόμενη την επέλεξε επειδή ήταν σύμβουλος του υπουργού. Εμείς επιλέξαμε διαδικασία με συνεντεύξεις, με αξιοκρατικά κριτήρια. 

Οι διοικητές των νοσοκομείων το ίδιο. Είπαμε ότι πρέπει να πάμε σε μία αλλαγή και αποφασίσαμε να γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια. Δεν τους καθαιρέσαμε σε μια νύχτα.

Υπήρχε επιτροπή αξιολόγησης. Καμία μειοψηφία. Πρώτα αξιολόγησαν τους 120. Και τώρα με ανοιχτή διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος θα αξιολογηθούν. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Να τελειώσουμε τις πρακτικές του πελατειακού κράτους. Να δημιουργήσουμε την Ελλάδα του σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών. Μια χωρα που δεν θα υπολείπεται έναντι των άλλων χωρών, που δεν θα μοιάζει με την Ελλάδα της κρίσης.

Έδωσε, επίσης, κάποια στοιχεία για το νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό εισάγεται νέο σύστημα αξιολόγησης, όπου θα αξιολογούνται και οι αξιολογητές. 

Εισάγεται, επίσης, αξιοκρατικό συστημα επιλογής προϊσταμένων με διαφάνεια και αντικειμενικότητα με κριτήριο επιλογής τα προσόντα και μόνο, ενώ θεσπίζεται η θέση του θεσμικού γραμματέα με πενταετή θητεία. 

Όπως, δε, είπε, το νομοσχέδιο αυτό αναβαθμίζει το εθνικό κέντρο δημόσιας διοίκησης.

 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα