του Ιωάννη Μαρτέλλου

Τα οικονομικά του κόμματος αποτελούν το μεγάλο άγχος του νέου προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η κατάσταση είναι τραγική, ενώ δεν υπάρχει φως στο τούνελ τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Η οικτρή οικονομική κατάσταση της ΝΔ αποτελεί τροχοπέδη για την οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής ανασυγκρότησης του κόμματος, το οποίο έχει άδεια ταμεία, υψηλές οφειλές προς τις τράπεζες, απλήρωτους -επί τουλάχιστον επτά μήνες- τους εργαζομένους, τους προμηθευτές και την ιδιοκτήτρια εταιρεία των γραφείων της Συγγρού.

Την ίδια στιγμή η κρατική χρηματοδότηση είναι μικρή και ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι η ΝΔ θα λάβει 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι τρέχουσες υποχρεώσεις της (μισθοί, ενοίκια, κ.α.) είναι περίπου δυόμιση εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η νέα ηγεσία, τα χρέη της ΝΔ από τραπεζικά δάνεια, δεδουλευμένα προηγούμενων ετών, ενοίκια (σ.σ. η διαχειρίστρια εταιρεία επιμένει ότι το σύνολο των οφειλών σε ενοίκια υπερβαίνει το 1,4 εκατ. ευρώ) και λογαριασμούς, υπερβαίνουν τα 170 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα χρέη «έρχονται» από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν στις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις εκείνης της περιόδου η κεντροδεξιά παράταξη χρειάστηκε να δανειστεί περισσότερα από 4 δισ. δραχμές.

Αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. δραχμές περίπου την τριετία 1993-1996, επί προεδρίας Μιλτιάδη Εβερτ, στα 90 εκατ. ευρώ τη 12ετία Καραμανλή (1997-2009), έφτασαν στα 160,93 εκατ. ευρώ επί Αντώνη Σαμαρά (οικονομικό έτος 2013), ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι σήμερα.
 
Μάλιστα, τα 90 εκατ. ευρώ είναι τα χρωστούμενα από τη δωδεκαετία του Κώστα Καραμανλή και τα 161 εκατ. ευρώ ήταν το ύψος του χρέους κατά την αρχηγία του Αντώνη Σαμαρά. Αν διαβάσει κανείς τους ισολογισμούς της ΝΔ διαπιστώνει ότι το 2002 η ΝΔ έλαβε δάνεια 31 εκατ. ευρώ, για να αποπληρώσει χρέη 26,5 εκατ. ευρώ παρελθόντων ετών.
 
Το 2004, 57 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει οφειλές 30 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 τα χρέη της εμφανίζονται αυξημένα κατά 50%, στα 70 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2012, τα υπόλοιπα δανείων διαμορφώνονταν στα 146,3 εκατ. ευρώ.

Στα πλαίσια αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης ψάχνει τρόπους για να γίνει αιμοδοσία στα οικονομικά του κόμματος, αποφάσισε να φύγει η ΝΔ από το πολυδάπανο κτίριο της Συγγρού και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία εξεύρεσης ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα υπάρξει και δραστική μείωση προσωπικού.