Για μια ριζική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση με κύρια χαρακτηριστικά την αξιοκρατία και λειτουργικότητα με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σε χαιρετισμό του στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι απαιτείται ριζική ανατροπή “σε ένα σύστημα που όλοι αντιλαμβανόμαστε τις αδυναμίες του αλλά μένουμε στις διαπιστώσεις”.

Ανέφερε ότι από το 2000 έως σήμερα έχουν δαπανηθεί 7 δισ ευρώ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και παρά ταύτα οι βάσεις δεδομένων των υπουργείων δεν λειτουργούν.

Προανήγγειλε ότι εντός του 2016 θα έχει κατορθωθεί να διασυνδεθούν οι 16 βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα 11 εκατομμύρια πιστοποιητικά να διακινούνται ηλεκτρονικά.

“Θα είναι η πρώτη βαθύτατη παρέμβαση για τη μείωση της γραφειοκρατίας”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός έκανε, επίσης, λόγο για μια δημόσια διοίκηση που θα επιχειρεί βαθύτατες τομές, θα απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις και θα συμβάλει στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

 Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι στο εξής το ΕΚΔΔΑ θα έχει αναβαθμισμένες αρμοδιότητες καθώς, πέρα από εθνικός στρατηγικός φορέας εκπαίδευσης στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ, θα έχει ρόλο στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, στην σχεδίαση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων και θα συμμετέχει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

 Τέλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας έκανε λόγο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ΕΚΔΔΑ με βάση την αντιμετώπιση των σημερινών αναγκών της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.