της Άρτεμις Παραδείσου 

Έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2004. Κέρδισε τις εκλογές του 2009, έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ το 2010 και παραιτήθηκε από πρωθυπουργός το 2011. Παρέδωσε το Κίνημα το 2012 και το διέσπασε το 2015. Το ΚΙΔΗΣΟ τον προηγούμενο Ιανουάριο έμεινε εκτός Βουλής και τον Σεπτέμβριο ούτε που κατέβηκε στις εκλογές. Είναι προφανές ότι μάλλον ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ένα δίκιο να αισθάνεται ότι δεν έχει κλείσει ο προσωπικός του λογαριασμός στην ελληνική πολιτική ζωή.

Για αυτό δε χάνει ευκαιρία να δηλώνει ενεργός πολιτικά. Μπορεί το ΚΙΔΗΣΟ να μην του βγήκε, αλλά οι παπανδρεϊκοί είναι παρόντες. Παρότι οι μισοί έχουν επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Το μόνο που μένει είναι να βρεθούν ξανά κάτω από την ίδια στέγη» λένε με νόημα όσοι ισχυρίζονται πως έχουν γνώση των σχεδιασμών και των επιθυμιών του πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποκλείει ο πολιτικός χάρτης της χώρας να χωριστεί σύντομα σε έξι τμήματα: τρία στο δεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος και τρία στο αριστερό. Για την ακρίβεια, εκτιμά ότι η Χρυσή Αυγή, οι ΑΝΕΛ ή ένα διάδοχο σχήμα της λαϊκής δεξιάς και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι στη μία πλευρά και το ΚΚΕ, η ΛΑΕ (την οποία βλέπει να επιστρέφει στη Βουλή στη θέση της ριζοσπαστικής αριστεράς) και ένα κόμμα της κεντροαριστεράς απέναντί τους.

Αν η περιγραφή αυτή από τον συνομιλητή του είναι ακριβής τότε προφανώς έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αντί της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και της δημιουργίας νέου σοσιαλδημοκρατικού φορέα προτιμά και εργάζεται για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, πιστεύει ότι πλέον έχει ωριμάσει ο Αλέξης Τσίπρας και έχει αντιληφθεί ότι η κριτική που του έκανε όταν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο ίδιος ήταν άδικη. 

Από την άλλη, αναγνωρίζει και τα λάθη που έκανε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να προκρίνει την ανάγκη να ενωθούν όλες οι κεντροαριστερές, σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές και σοσιαλιστικές δυνάμεις της χώρας που λένε «ναι» στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ονειρεύεται μία ενότητα στη βάση ενός νέου ρεαλισμού και απέναντι σε μία δεξιά που θα διεκδικήσει την επιστροφή της στην ηγεσία με το επιχείρημα ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τα ίδια και απέτυχαν.