Μήνυμα για τάχιστη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έστειλαν μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, οι θεσμοί έστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις για το ασφαλιστικό, ενώ επεσήμανε πως τέθηκε και το ζήτημα της κομματικοποίησης του Δημοσίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο. «Δουλεύουμε για την πρώτη αξιολόγηση» επεσήμανε, και διευκρίνισε πως «δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό». Ωστόσο, σημείωσε ότι «οι Θεσμοί απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στην Αθήνα για το ασφαλιστικό». Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Αθήνα μετά το καλοκαίρι.

«Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Θέλω να γίνει γρήγορα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχει σειρά για τα γεγονότα: θα πάει η αποστολή στην Αθήνα να λυθούν τα θέμα και να υπάρξει staff level agreement. Μετά θα την συζητήσουμε εμείς οι πολιτικοί και εν συνεχεία θα εξετάσουμε το θέμα του χρέος. Αν μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα θα είμαι ευτυχής».

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως «ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός θεωρούν κατανοούν πως είναι κρίσιμη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη». Είπε πως οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο για πολιτικούς, όσο και για πρακτικούς λόγους καθώς όπως είπε πρέπει «να έχουμε δεδομένα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Ταυτόχρονα δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας για τον ρόλο του ΔΝΤ. «Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση. Το ΔΝΤ συμμετέχει κανονικά στην αξιολόγηση του προγράμματος. Και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως επιθυμεί και η ίδια τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.  

«Όλα τα ζητήματα που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία με τους θεσμούς. Πάντως δεν γνωρίζω το παράδειγμα και δεν μπορώ να κρίνω. Αλλά όταν πάνε οι θεσμοί στην Αθήνα και εάν διαπιστώσουν αποκλίσεις, θα το αναδείξουν» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση ως προς τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών.   

Το θέμα της κομματικοποίησης του κράτους και των τραπεζών έθεσαν επίσης- σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ - οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι θέμα ποιότητας της δημόσιας διοίκησης και της διοίκησης των τραπεζών να μην τοποθετούνται κομματικά στελέχη στις διοικήσεις τους.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «επικεντρωνόμαστε στην πρώτη αξιολόγηση. Πρέπει να εμπεδώσουμε το κλίμα της μεταρρύθμισης ώστε να έρθει η ανάκαμψη. Πρέπει να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, με το ΔΝΤ». 

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε πως «είμαστε ακόμα στην αρχή», αλλά πρέπει όπως είπε να σημειωθεί πρόοδος, και προανήγγειλε ότι το ζήτημα θα βρεθεί στην καρδιά των συζητήσεων. 

Είπε επίσης πως πολλά έχουν επιτευχθεί από το περασμένο καλοκαίρι και ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι για να επιστρέψουν οι θεσμοί θέλουν ορισμένα δημοσιονομικά δεδομένα «τις βάσεις που χρειαζόμαστε για να μπούμε σε συζήτηση. Ζητήσαμε να μας δοθούν άμεσα αυτά τα δεδομένα, ώστε οι θεσμοί να μπορέσουν να επισκεφτούν τη χώρα την επόμενη εβδομάδα».  

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως «τα 16 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης από το ελληνικό πρόγραμμα, έχει καταβληθεί πλήρως», ενώ πρόσθεσε ότι θα απαιτηθούν λιγότερα χρήματα απ' ότι αρχικά υπολογιζόταν.   Είπε ακόμα ότι είναι επείγον να αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να ολοκληρωθεί άμεσα. 

«Είχαμε κάποιες ιδέες για τις φάσεις του προγράμματος, για το πως θα γίνει η εκταμίευση του προγράμματος και μιλούσαμε για περίπου 5,5 δισ. ευρώ κατά την πρώτη αξιολόγηση. Αυτό δεν έχει σημασία γιατί έχουν περάσει κάποιοι μήνες, και έχουν αλλάξει οι εξελίξεις. Ενδεχομένως τα ποσά να αλλάξουν», επεσήμανε σχετικά με το ποσό της πρώτης αξιολόγησης.

Επίσης, ανέφερε ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια για το γ΄ ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά «σφιχτή» στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, για αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει.