θετικό ήταν το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να βρίσκονται σε αναμονή για την αξιολόγηση και να επιθυμούν την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή της, γεγονός που προκύπτει από τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. 

Σε κάθε περίπτωση, το ασφαλιστικό που αποτελεί τη λυδία λίθο της αξιολόγησης δεν συζητήθηκε καθώς οι υπουργοί αναμένουν την τοποθέτηση των θεσμών επί του σχεδίου της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το Eurogroup ακούστηκαν καλά λόγια για την πρόοδο της κυβέρνησης. «Και οι δύο πλευρές», συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, «ζητούν την τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης». 

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν εξέφρασε σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αντιρρήσεις σε μία σειρά από θέματα, ωστόσο οι Ευρωπαίοι κρατούν τη δική τους στάση αναμένοντας την αξιολόγηση των θεσμών επί της προόδου της ελληνικής κυβέρνησης. 

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου

Το εν λόγω κλίμα αποτυπώθηκε και κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του οργάνου, οι θεσμοί έστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο. «Δουλεύουμε για την πρώτη αξιολόγηση» επεσήμανε, και διευκρίνισε πως «δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό». Ωστόσο, σημείωσε ότι «οι Θεσμοί απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στην Αθήνα για το ασφαλιστικό». Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Αθήνα μετά το καλοκαίρι.

«Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Θέλω να γίνει γρήγορα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχει σειρά για τα γεγονότα: θα πάει η αποστολή στην Αθήνα να λυθούν τα θέμα και να υπάρξει staff level agreement. Μετά θα την συζητήσουμε εμείς οι πολιτικοί και εν συνεχεία θα εξετάσουμε το θέμα του χρέος. Αν μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα θα είμαι ευτυχής».

Ο πρόεδρος του Eurogroup​ τόνισε πως «ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός θεωρούν κατανοούν πως είναι κρίσιμη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη». Είπε πως οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο για πολιτικούς, όσο και για πρακτικούς λόγους καθώς όπως είπε πρέπει «να έχουμε δεδομένα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Ταυτόχρονα δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας για τον ρόλο του ΔΝΤ. «Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση. Το ΔΝΤ συμμετέχει κανονικά στην αξιολόγηση του προγράμματος. Και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως επιθυμεί και η ίδια τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «επικεντρωνόμαστε στην πρώτη αξιολόγηση. Πρέπει να εμπεδώσουμε το κλίμα της μεταρρύθμισης ώστε να έρθει η ανάκαμψη. Πρέπει να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, με το ΔΝΤ».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε πως «είμαστε ακόμα στην αρχή», αλλά πρέπει όπως είπε να σημειωθεί πρόοδος, και προανήγγειλε ότι το ζήτημα θα βρεθεί στην καρδιά των συζητήσεων. Είπε επίσης πως πολλά έχουν επιτευχθεί από το περασμένο καλοκαίρι και ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως «τα 16 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης από το ελληνικό πρόγραμμα, έχει καταβληθεί πλήρως», ενώ πρόσθεσε ότι θα απαιτηθούν λιγότερα χρήματα απ' ότι αρχικά υπολογιζόταν.   Είπε ακόμα ότι είναι επείγον να αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να ολοκληρωθεί άμεσα. 

Επίσης, ανέφερε ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια για το γ΄ ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά «σφιχτή» στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, για αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει.