του Τάσου Τσιφόρου 

Το νέο οργανόγραμμα σε κόμμα και Βουλή μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί. Οι δύο αντιπρόεδροι, Χατζηδάκης και Γεωργιάδης, μπορεί να μην έχουν ακόμη ανακοινωθεί (σ.σ. κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα, εκτός απροόπτου). Κι όμως, μετά από μακρά περίοδο, η Συγγρού δείχνει ξανά σημάδια αντιπολιτευτικής ζωής. 

Σήμερα διοργανώθηκε ο πρώτος πρωινός καφές του νέου επιτελείου προκειμένου το κόμμα να διαμορφώσει την αντιπολιτευτική του γραμμή, τις πολιτικές του πρωτοβουλίες αλλά και τις απαντήσεις του απέναντι στο Μαξίμου. Ήδη η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα απέναντι στην Προεδρία Μητσοτάκη μόνον... χαμόγελα σκορπά στο γαλάζιο επιτελείο. Ειδικά η χθεσινή επιλογή της κ. Όλγας Γεροβασίλη να χαρακτηρίσει τον κ. Μητσοτάκη ως επικεφαλής του «ναι στο δημοψήφισμα, το οποίο καταψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό» κάθε άλλο παρά στεναχώρησε τη Συγγρού. 

Ο κ. Μητσοτάκης, οι δύο αντιπρόεδροί του, ο αναπλ. Γραμματέας του κόμματος Λευτ. Αυγενάκης αλλά και το στενό επιτελείο (μεταξύ άλλων Κουμουτσάκος, Μπεκίρης, Ν. Γεωργιάδης, Μακ. Λαζαρίδης, Κ. Κυρανάκης) θα είναι αυτοί που με μεγάλες δόσεις καφεΐνης θα επιχειρήσουν αφενός να εκμεταλλευτούν τη θετική για τη ΝΔ συγκυρία, να αποφύγουν λάθη και να κεφαλαιοποιήσουν το ταχύτερο τη δυναμική από την εκλογή του Κυριάκου στη Ν.Δ. 

Ο χρόνος, άλλωστε, τρέχει για το νέο Πρόεδρο, ο οποίος καλείται να κάνει πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Τόσο σε επίπεδο κόμματος (νέο οργανόγραμμα, μετακόμιση από τη Συγγρού, μείωση προσωπικού, εξόρμηση για κάλυψη χρεών) όσο και σε επίπεδο προγραμματικού λόγου (ιδεολογικό στίγμα, κυβερνητικό πρόγραμμα, προτάσεις για συνταγματική μεταρρύθμιση κλπ). 

Η πίεση του χρόνου δεν προκύπτει μόνον από την εργασιομανία του νέου Προέδρου αλλά και από το γεγονός ότι οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν, εν πολλοίς, απρόβλεπτες. Το Μαξίμου επιχειρεί να σύρει τη Ν.Δ. στο κάδρο της συνευθύνης για τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να περάσουν, την ίδια στιγμή που η εικόνα τακτοποίησης ημετέρων στο δημόσιο εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα παραδείγματα και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να παίξει για άλλη μία φορά το παιχνίδι της κάλπης.

Είτε μετά από ένα αδιέξοδο με τους πιστωτές, είτε μετά από τη δύσκολη αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, στη ΝΔ συζητούν ήδη ότι ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προκαλέσει μία νέα εκλογική αναμέτρηση προκειμένου αφενός να εκμεταλλευτεί ότι η ΝΔ δεν θα έχει ακόμη βρει ρυθμό, αφετέρου δε να πυροδοτήσει εντάσεις στο εσωτερικό αφού η εκλογή θα γίνει, ξανά, με λίστα και συνεπώς τα περιθώρια χειρισμών του νέου Προέδρου θα είναι περιορισμένα.