Πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά όχι αρκετή ώστε να αρθεί πλήρως η αναστολή εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου για την επαναπροώθηση προσφύγων στη χώρα, βλέπει η Γερμανία, σύμφων με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε. Όπως είχε γράψει το newpost, το γεγονός της καθυστέρησης στη δημιουργία των hotspots για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, προκάλεσε την αντίδραση του Πρωθυπουργού, ο οποίος κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να τελειώνουν γρήγορα ώστε να έχει «λυμένα χέρια» στο Νταβός. 

Ερωτηθείς γιατί η παράταση της αναστολής δόθηκε μόνο για έξι μήνες, έως τις 30 Ιουνίου, και όχι για δώδεκα, όπως συνέβαινε έως τώρα, ο κ. Πλάτε απάντησε: 

Είναι σωστό, η παράταση είναι μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι βλέπουμε πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι αρκετή ώστε να άρουμε πλήρως την αναστολή. Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά τις εξελίξεις τους επόμενους έξι μήνες.

Αναφορικά με την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη δημιουργία των hotspots παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε ότι στις 21 Ιανουαρίου, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, θα παρουσιαστεί στους υπουργούς η εξέλιξη που υπάρχει στο θέμα.

«Βεβαίως, είναι στόχος όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να γίνουν πάλι μέρος του συστήματος, ώστε να μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει, πάλι, πλήρως. Αλλά η Ελλάδα έχει να βαδίσει ακόμα ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του δρόμου. Το παρακολουθούμε με ανοιχτό το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προς την Ελλάδα είχαν ανασταλεί πριν το από τέσσερα χρόνια μετά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης. Οι δικαστές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα η διαδικασία ασύλου, όπως αυτή προβλέπεται από τον Κανονισμό του Δουβλίνου παρουσιάζει συστημική ανεπάρκεια.

Από το 2011 και μετά το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παρέτεινε την αναστολή κάθε φορά για 12 μήνες. Σε αντίθεση με την πρακτική των προηγούμενων ετών η παράταση φέτος ισχύει μόνο για ένα εξάμηνο. Ως αιτία για αυτή τη μείωση ο κ. Πλάτε ανέφερε ότι έχει γίνει «σημαντική προόδος» στο σύστημα ασύλου στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, που όμως «δεν επαρκεί ακόμη πλήρως για να καταργηθεί η αναστολή.»

Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η παράταση δίνει όμως και μια «ανάσα» στις ελληνικές αρχές ώστε «να πετύχουν μια ακόμη πιο αισθητή πρόοδο». Δεδομένου μάλιστα ότι η δημιουργία των hotspots δεν αποτελεί δέσμευση που να προκύπτει από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, η λειτουργία τους δεν πρόκειται να αποτελέσει για το Βερολίνο κριτήριο για την αξιολόγηση της προόδου».