της Άρτεμις Παραδείσου  

Τη δεκαετία του 80' ο Ράμπο ξεκίνησε το ταξίδι του στον χώρο της 7ης τέχνης με την ταινία "Το πρώτο αίμα". Αυτά στις ΗΠΑ. Εδώ στην Ελλάδα, απλά... σφάζαμε κοκόρια στα θεμέλια των νέων οικοδομών για να είναι γερά τα σπίτια. Μέχρι τη δεκαετία του 90', οπότε και χτίστηκαν τόσες μεζονέτες στην Ελλάδα που αν σφάζαμε από έναν κόκορα σε κάθε μία το είδος θα οδηγούνταν στην εξαφάνιση. 

Οι λέξεις- κλειδιά της πρώτης παραγράφου- "αίμα", "κόκορας", "εξαφάνιση"- ταιριάζουν απόλυτα και στην περίπτωση του... ΠΑΣΟΚ και της περίφημης κεντροαριστεράς: Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος έκανε τον κόκορα και προσέφερε στη Φώφη Γεννηματά το πρώτο αίμα που χρειάζεται κάθε αρχηγός για να στεριώσει την ηγεσία του. Λίγο πριν την... εξαφάνιση του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος.

Όμως, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν ήθελε να πλήξει τη Φώφη Γεννηματά, ούτε φυσικά να της προσφέρει το πρώτο αίμα. Για τον... Ευάγγελο Βενιζέλο το έκανε. Ο πραγματικός στόχος του πολιτικού από τη Λακωνία είναι η προκαλέσει την αυτόνομη πορεία του μέχρι πρότινος προέδρου του κόμματος. Γιατί,αποτελεί κοινό τόπο στην πλειοψηφία των βενιζελικών στελεχών πως το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορέσει να εκφράσει την κεντροαριστερά. 

Οι πιο τολμηροί μιλούν για διολίσθηση της Φώφης Γεννηματά στην αγκαλιά του... Γιώργου Παπανδρέου και του... Αλέξη Τσίπρα. Και πιέζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βγει μπροστά και να κάνει το δικό του κόμμα. Μόνο που ο πολιτικός από τη Θεσσαλονίκη το έχει ξαναδεί το "έργο" και δεν είχε καλό τέλος. Και το 2007 όλοι τον έσπρωχναν να βγει μπροστά και όταν το έκανε οι περισσότεροι κρύφτηκαν. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αποφασίσει να δώσει χρόνο στη Φώφη Γεννηματά. Να υλοποιήσει την απόφαση του συνεδρίου για μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ. Από τις κινήσεις της προέδρου του κόμματος στο συγκεκριμένο θέμα θα αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.  

Και η ίδια η Φώφη Γεννηματά αντιλαμβάνεται πως τα περιθώρια στενεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασίσει να κινηθεί σε τρία επίπεδα: 

  • Καθημερινές πολιτικές πρωτοβουλίες για διαμόρφωση διακριτού λόγου 
  • Διμέτωπος με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ 
  • Πρωτοβουλίες ενοποίησης της ευρύτερης παράταξης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ 

Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα προλάβει. Γιατί, είναι προφανές ότι πολλοί στην κεντροαριστερά αναζητούν και άλλες... πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Ήδη η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη δυσφορία της που δεν ρωτήθηκε για την αποπομπή Γρηγοράκου ενώ το σύνολο των εκσυγχρονιστών (Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης, Φλωρίδης κτλ) τηρούν στάση αναμονής, χωρίς να έχουν εγκαταλείψει την ιδέα ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα.