Συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση, που ξεκίνησε με τον πρωθυπουργό να μνημονεύει στιγμές από τη θητεία του στην αντιπολίτευση του δήμου, επικράτησαν οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ο Δήμος της Αθήνας να παίξει καθοριστικό ρόλο στις θεσμικές αλλαγές για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης,  επισημαίνοντας πως πρέπει να βρεθούν λύσεις για την Αθήνα γιατί «δεν είναι μόνο ο καθρέφτης της χώρας, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας».

Παράλληλα αναγνώρισε την ανάγκη θεσμικών αλλαγών προκειμένου η Αθήνα να διαχειριστεί όχι μόνο τα βάρη αλλά και πόρους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γ. Καμίνης σημείωσε την ανάγκη η Αθήνα να χειραφετηθεί και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για τη δημόσια διοίκηση χωρίς η αυτοδιοίκηση να είναι βασικός μοχλός.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη να σταματήσει το φαινόμενο επικαλύψεων, φέρνοντας ως παράδειγμα έναν εμβληματικό δρόμο στην πρωτεύουσα, την οδό Αθηνάς, στον οποίο ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου κατά τη σημερινή συνάντηση «συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος σχετικά με την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, την υγεία, τον τουρισμό, τους δημόσιους χώρους, την προσφυγική κρίση, την ασφάλεια, και τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε, επίσης, το Δήμαρχο Αθηναίων για τις θεσμικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ άλλων και σε σχέση με τους οικονομικούς πόρους των Δήμων και τη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, συζητήθηκαν και θέματα ειδικού ενδιαφέροντος όπως η ανέγερση τεμένους και η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα».