Τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, τον άνθρωπο που παρέδωσε στις ελληινικές αρχές τη λίστα με τους 10.500 λογαριασμούς ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες, θα υποδεχθεί αύριο το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα γίνει στη 1 το μεσημέρι.

Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο γερμανός πολιτικός αρχές του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν σεμινάρια μετεκπαίδευσης των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι παρόμοια πρόταση είχε γίνει και το 2012, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά.

«Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ, εάν παρακολουθούσαν μια φορά πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στην ΒΡΒ, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες. Πρόκειται δηλαδή τρόπον τινά για μια προσφορά 'εντατικών μαθημάτων' για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης», δήλωσε ο Μπόργιανς στη DW.

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να γίνει αυτό «στις αρχές του καλοκαιριού», όπως λέει. Αν και το σχετικό πρόγραμμα περιορίζεται στους καταρχήν 50 υπαλλήλους, στόχος είναι να ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει την ικανότητα δράσης, τότε αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνον μέσω της μείωσης των δαπανών. Η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει επενδύσεις και να μπορεί να χρηματοδοτεί την κοινωνική συνοχή και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις έσοδα. Εάν θέλεις να γίνεται στην Ευρώπη αποδεκτό το αίτημα για παροχή βοήθειας τότε πρέπει να στέλνεις και το μήνυμα ότι φροντίζεις ώστε να επιτυγχάνονται όντως τα έσοδα που μπορούν να επιτευχθούν. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η στήριξη θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές», ανέφερε.

Ήδη όπως αποκάλυψε πρώτο προχθές το newpost έχουν αποσταλεί οι πρώτες κλήσεις σε καταθέτες που περιλαμβάνονται στη «λίστα Μπόργιανς» από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Οι κλήσεις που «έφυγαν» από τα γραφεία των οικονομικών εισαγγελέων, σύμφωνα με πληροφορίες είναι είκοσι, και οι παραλήπτες τους φέρεται να είναι γιατροί και δικηγόροι, οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις για φοροδιαφυγή το αμέσως επόμενο διάστημα.