Χαμόγελα έφερε στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη η πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή του. Προσέξτε: χαμόγελα. Ούτε πανηγυρισμούς, ούτε θριαμβολογίες. 

Σύμφωνα με τη Metron Analysis,  για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 23,6% έναντι 19,9% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας ένα προβάδισμα3,7%. Οι συνεργάτες του νέου προέδρου της ΝΔ, μπορούμε να πούμε ότι περίμεναν ένα θετικό αποτέλεσμα στις πρώτες δημοσκοπήσεις.

Αξιολογούν τα αποτελέσματα, αλλά δεν πρόκειται να επαναπαυτούν και να καθίσουν πάνω σε αυτά. Γνωρίζουν ότι οφείλουν να περιμένουν και τις επόμενες δημοσκοπήσεις και τότε να βγάλουν το συμπέρασμα αν υπάρχει ή όχι δημοσκοπική ανατροπή. Εξάλλου δεν βιάζονται. Οπως είπαμε χθες, επιθυμούν ο Κ. Μητσοτάκης να έχει πάρει σταθερά κεφάλι στις αρχές του καλοκαιριού.

Αυτό- όπως λένε, θα τους επιτρέψει να σχεδιάσουν και την πολιτική ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ.Ούτε ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει να βιάζεται. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του το ασφαλιστικό, τη φορολογία των αγροτών, τα μέτρα που θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει το ΔΝΤ (που μένει στο πρόγραμμα).

Ακόμη και αν όλα του πάνε καλά (πράγμα που ως πολίτες ευχόμαστε) η ανάκαμψη που περιμένουμε δεν πρόκειται να έρθει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Αυτό στα νούμερα και όχι στην τσέπη των πολιτών. Οπότε το 2018 που λογικά θα είναι χρονιά εκλογών, ότι και αν έχει συμβεί στην οικονομία, οι πολίτες θα συνεχίζουν να ζουν τον εφιάλτη των Μνημονίων…Ομως ο νικητής εκείνων των εκλογών θα έχει μπροστά του σχετικά εύκολο έργο.

Αν χειριστεί σωστά τα θέματα της οικονομίας, θα είναι εκείνος που θα πιστωθεί το πέρασμα στην ανάπτυξη. Ακόμα και αν οι σχεδιασμοί της νέας κυβέρνησης δεν πάνε καλά, ο νικητής των επόμενων εκλογών, λογικά, θα έχει λίγα δύσκολα βήματα να διανύσει, μετά από 7-8 χρόνια μνημονιακού εφιάλτη. Εξάλλου, στη ΝΔ γνωρίζουν ότι χρειάζονται χρόνο για να επιστρέψουν στους κόλπους της εκείνοι οι οποίοι επέλεξαν την αποχή ή να ψηφίσουν άλλα κόμματα, ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ.