current views are: 10

16 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση07:50

Θεοδωράκης: Οι παρατάξεις δεν δημιουργούνται με χειραψίες – Δεν φοβάμαι τον Μητσοτάκη

Ανοιγμα σε προσωπικότητες «που έχουν δείξει ότι τολμούν», όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και σε άλλους μεταρρυθμιστές, προαναγγέλλει μέσα από τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τον φοβάται. Αυτοί που πρέπει να τον φοβούνται, λέει, είναι οι δεξιοί, επειδή «θα τους μεταμορφώσει σε κεντρώους».

Δημοσίευση 07:50’

Ανοιγμα σε προσωπικότητες «που έχουν δείξει ότι τολμούν», όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και σε άλλους μεταρρυθμιστές, προαναγγέλλει μέσα από τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τον φοβάται. Αυτοί που πρέπει να τον φοβούνται, λέει, είναι οι δεξιοί, επειδή «θα τους μεταμορφώσει σε κεντρώους».

Ανοιγμα σε προσωπικότητες «που έχουν δείξει ότι τολμούν», όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και σε άλλους μεταρρυθμιστές, προαναγγέλλει μέσα από τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τον φοβάται. Αυτοί που πρέπει να τον φοβούνται, λέει, είναι οι δεξιοί, επειδή «θα τους μεταμορφώσει σε κεντρώους».

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος πάντως, εκτιμά ότι ο Κυριάκος θα φέρει κόσμο «στο στενό» των μεταρρυθμίσεων. Ούτως ή άλλως, στο Ποτάμι εντείνονται οι διεργασίες ενόψει του ανοικτού Συνεδρίου του που θα πραγματοποιηθεί παρουσία χιλιάδων μελών το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου (στο Τάε Κβον Ντο) και θα εκλέξει οργανωτικό γραμματέα και γραμματέα Κυβερνητικού Εργου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πιστεύει ότι είναι ειρωνεία ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει «κεντροαριστερός» την ώρα που είναι «αγκαζέ» με τον Πάνο Καμμένο. Για να επιλέξει σύμμαχο ανάμεσα στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα θα τους περνούσε πρώτα από το τεστ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Πιστεύει όμως ότι τα παλιά κόμματα δεν μπορούν να νικήσουν το κακό τους παρελθόν, ενώ επισημαίνει με ειρωνεία ότι δεν γίνεται η Φώφη Γεννηματά που ήταν υπουργός του Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει ότι «τη χωρίζει άβυσσος» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Ποτάμι δεν συναινεί στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη, επειδή, όπως λέει, οι μεγάλες παρατάξεις δεν δημιουργούνται με χειραψίες και το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις. Το 3% στις δημοσκοπήσεις υποστηρίζει ότι δεν τον στενοχωρεί. Τον ικανοποιεί που οι προτάσεις του Ποταμιού είναι πόλος αναφοράς.

Ησασταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρήκατε τόσο πολύ ή φοβηθήκατε, όπως σχολίασαν κάποιοι αναλυτές;

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μια μεγάλη προσωπική νίκη. Είναι επίμονος και δουλεύει με σχέδιο. Αυτά πρέπει να τα εκτιμά κανείς. Του είπα λοιπόν μπράβο. Τι πιο λογικό;

Σας ρώτησα όμως και αν τον φοβάστε.

Δεν είμαι δεξιός για να τον φοβάμαι. Οι δεξιοί πρέπει να φοβούνται που θα τους μεταμορφώσει σε κεντρώους. (γέλια)

Δεν αισθάνεστε ότι κινδυνεύετε από τα ανοίγματα του Μητσοτάκη στο Κέντρο;

Το Ποτάμι δύο χρόνια τώρα φωνάζει ότι η χώρα θέλει τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος όμως είναι θαμπωμένος στη λεωφόρο του λαϊκισμού. Ο κ. Μητσοτάκης για να μεταρρυθμίσει τη χώρα πρέπει πρώτα να μεταρρυθμίσει το κόμμα του. Πετύχει δεν πετύχει, θα φέρει κόσμο στο στενό των μεταρρυθμίσεων. Γιατί λοιπόν να φοβάμαι;

Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πράγματι άλλαξε και μπορεί να ηγεμονεύσει του κεντροαριστερού πόλου;

Οι αυτοπροσδιορισμοί είναι ελεύθεροι. Οι μισοί ηγέτες δηλώνουν κεντροαριστεροί και οι άλλοι μισοί κεντροδεξιοί. Το θέμα είναι αν λένε τίποτα προοδευτικό και στην περίπτωση του κ. Τσίπρα είναι πράγματι ειρωνεία να κυκλοφορεί αγκαζέ με τον κ. Καμμένο, να διευρύνει το κομματικό κράτος και να δηλώνει κεντροαριστερός.

Αν έπρεπε να επιλέξετε έναν σύμμαχο, ποιον θα επιλέγατε; Τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη;

Θα τους περνούσα από το τεστ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Να κόψουμε δαπάνες για να μπορέσουμε να κόψουμε και φόρους; Να σχεδιάσουμε την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων; Θέλουν ένα νέο Σύνταγμα; Με διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος και μη κρατικά πανεπιστήμια; Ο κ. Τσίπρας έχει μείνει ήδη μετεξεταστέος. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περιέχουν ολίγον από λαϊκισμό, ολίγον από εκσυγχρονισμό και πολύ καιροσκοπισμό. Η χώρα όμως χρειάζεται τολμηρές λύσεις. Οχι παζάρια με συμφέροντα και συντεχνίες.

Αν ήσασταν κυβέρνηση πραγματικά θα προωθούσατε την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ή ήταν αντιπολιτευτική κορόνα;

Πρέπει να αλλάξουν οι όροι του παιγνιδιού. Το ελληνικό κράτος μοιάζει αποικία των κομμάτων εξουσίας. Χθες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την αξιοκρατία, την αξιολόγηση και τη θεμελίωση μιας διοίκησης που κανείς δεν θα αισθάνεται δερβέναγας. Αν η ΝΔ κάνει διεύρυνση και στροφή προς το Κέντρο, γιατί κάποιος να ψηφίσει Ποτάμι; Γιατί τα παλιά κόμματα δεν μπορούν να νικήσουν το κακό τους παρελθόν. Η κρίση δεν έπεσε από τον ουρανό. Την έφεραν τα λάθη όσων κυβέρνησαν, ας μην τους αθωώνουμε επειδή ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του κάνουν νέα αρνητικά ρεκόρ.

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι τη χωρίζει άβυσσος από τον Μητσοτάκη. Πώς το σχολιάζετε;

Η κυρία Γεννηματά υπήρξε διά μακρών υπουργός του κ. Σαμαρά. Ηταν δηλαδή στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο με τον κ. Μητσοτάκη. Πότε ανακάλυψε την άβυσσο;

Αν υπάρξουν στελέχη σας που αμφισβητήσουν…

Μην κουράζεσθε. Στο Ποτάμι η πολιτική διαφωνία με τον αρχηγό δεν είναι λόγος διαγραφής.

Το ΠΑΣΟΚ σας καλεί να συμμετέχετε στη δημιουργία μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης. Γιατί δεν συναινείτε;

Γιατί ο δρόμος για τις μεγάλες παρατάξεις δεν περνάει μέσα από τις χειραψίες. Οι μεγάλες παρατάξεις γίνονται στην πράξη. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στο γκρέμισμα του κομματικού κράτους; Στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο; Τι λέει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για το ξεχαρβάλωμα της Παιδείας; Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει υπερασπιστεί τη μόνη ίσως μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση που είχε ψηφιστεί το 2011 από την ελληνική Βουλή; Ακόμη και στο σύμφωνο συμβίωσης η κυρία Γεννηματά ήταν απούσα και στις συνεντεύξεις που ακολούθησαν μίλησε γενικά και αόριστα για «ανθρώπινα δικαιώματα». Λες και είμαστε στον προηγούμενο αιώνα.

Μετανιώνετε που δεν κάνατε άνοιγμα στο ανέστιο προοδευτικό Κέντρο πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου; Θα το κάνετε τώρα;

Το Ποτάμι απευθύνθηκε εξαρχής χωρίς κανένα ταμπού σε μεταρρυθμιστικές κινήσεις και προσωπικότητες. Συνεργαστήκαμε με τη Δράση, με την Ευρώπη Οικολογία, με τους Μπροστά, με τους Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς. Και λέω πάντα ότι Το Ποτάμι είναι μόνο η μαγιά του καινούργιου. Πρέπει να μιλήσουμε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και επί τη βάσει αυτών να συνεργασθούμε.

Σε ποιους απευθύνεστε;

Στους πολιτικούς που έχουν δείξει ότι τολμούν. Στον Τάσο Γιαννίτση, στην Αννα Διαμαντοπούλου, στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη… Και σε άλλους μεταρρυθμιστές που έτσι και αλλιώς είναι σύμμαχοι στις μεγάλες αλλαγές.

Τι θα πράξετε στη Βουλή με το Ασφαλιστικό;

Οι προτάσεις που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση είναι σε λάθος κατεύθυνση. Τα γνωστά κρατικίστικα του παρελθόντος. Ισοπέδωση ασχέτως των εισφορών του καθενός και ελεύθεροι επαγγελματίες που μεταβάλλονται σε εισπράκτορες του κράτους. Θα δουλεύουν για να ταΐζουν τους εκάστοτε ευνοημένους.

Οι σύμμαχοί σας στην Ευρώπη τι σας παρακινούν να πράξετε;

Δεν μας παρακινούν.

Είστε ικανοποιημένος με το περίπου 3% που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις;

Στην πολιτική δεν είναι όλα ποσοτικά. Είμαι ικανοποιημένος γιατί οι προτάσεις μας είναι πόλος αναφοράς. Είμαι ικανοποιημένος που επιβιώσαμε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς λεφτά και χωρίς προστάτες. Και θα είμαι ικανοποιημένος όταν στο μέλλον θα συμβάλουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα.


σχετικα αρθρα