Ροτόντα είναι μνημείο πολυ-πολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο.Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα. Υπάρχει μια τερατώδης διαστρέβλωση της πραγματικότητας" δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Πολιτισμού κ.Αριστείδης Μπαλτάς απο τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται απο χθες το απόγευμα.

Ροτόντα λειτουργεί ως εκκλησία 12 φορές το χρόνο απο το 1999 με βάση μια απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Κι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Προφανώς η Ροτόντα πρέπει να λειτουργεί και με άλλες δράσεις και το Υπουργείο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να εξετάσει την οποιαδήποτε πρόταση για μη θρησκευτική δράση".

Σε ερώτηση αν θα είχε αντίρρηση το μνημείο να λειτουργήσει ΚΑΙ ως τζαμί (με βάση την ιστορία του μνημείου) , ο υπουργός δήλωσε πως "προσωπικά δεν θα ειχα καμία αντίρρηση...".

"Ειναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης- περίτρανο δείγμα πολυ-πολιτισμικότητας" δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ενώ αναφερόμενος στις εργασίες και παρεμβάσεις που γίνονται στον εξωτερικό χώρο του μνημείου ο κ.Μπαλτάς τόνισε πως :" Το γεγονός ότι πέσαν κάποια τείχη έπρεπε να γίνει για να ανοίξει το μνημείο και να φαίνεται από παντού. Όλες οι εργασίες που έχουν γίνει κρατούν επί της ουσίας τον διαπολιτισμικό, διαθρησκευτικό και ιστορικό του χαρακτήρα και άρα κανείς δε θίγεται αν η Ροτόντα λειτουργήσει πολυπολιτισμικά με όλων των ειδών τις δράσεις στο εσωτερικό της".

Αναφορικά με το μετρό και τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου ο κ.Μπαλτάς δήλωσε πως "Η απόφαση που υπέγραψε το Υπουργείο με το γεγονός ότι παραμένει η Εγνατία ως έχει, παραμένει. Οι αντιδράσεις εκεί έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Είμαστε σε συζήτηση για το πως θα προχωρήσει το έργο το συντομότερο κρατώντας το αποκαλυφθέν κομμάτι της Εγνατίας έτσι όπως είναι".

Ο κ.Μπαλτάς συνοδευόμενος στην επίσκεψή του, στη Θεσσαλονίκη, από τον διευθυντή του γραφείου του Παναγιώτη Δούρο παρακολούθησε αργα το βραδυ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την πρεμιέρα της παράστασης του έργου "Μακμπέθ" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Νωρίτερα,ο υπουργός έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τη διεύθυνση και εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ, προκειμένου να αναζητηθεί από κοινού λύση στα χρόνια οικονομικά προβλήματα, που ταλανίζουν τη λειτουργία του θεάτρου.

Αναφορικα με το ΚΘΒΕ ο κ.Μπαλτάς δεσμεύτηκε για την έκτακτη εκταμίευση και άμεση καταβολή ποσού 1,5 εκατομμυρίου ευρω -πέραν των δόσεων της επιχορήγησης-προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα υπέρογκα χρέη που εχουν δημιουργηθεί (σε προηγούμενες περιόδους και κυρίως απο τη λειτουργία της Οπερας Θεσσαλονίκης) και δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη αποπληρωμή τους και λειτουργία του θεάτρου.

Ο κ.Μπαλτάς επισκέπτεται απο τις 11 το πρωι σήμερα το μνημείο της Ροτόντας,ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό. Το μεσημέρι θα εχει συνάντηση με εκπροσώπους των δυο (υπο συνένωση) μουσείων σύγχρονης τέχνης της πόλης - του Κρατικού και του Μακεδονικού Μουσείου Σύχγρονης Τέχνης.