Στη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών της  Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναφέρονται κυβερνητικές πηγές με αφορμή την επίσκεψη του Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κυβερνητικές πηγές εστίαζαν στο ότι, ο κ. Μπόργιανς ήδη από το 2012 «είχε εκδηλώσει την προθυμία του να υποστηρίξει με στοιχεία και τεχνογνωσία την Ελλάδα αλλά οι τότε κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν ούτε έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωναν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ισχυρή πολιτική βούληση για «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μετουσιώνεται σε πράξη με την έναρξη της συνεργασίας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαβίβαση στοιχείων (γνωστή ως «λίστα Μπόργιανς») για 10.401 τραπεζικούς  λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες με καταθέσεις που ανέρχονται στα 3,9 δισ. ευρώ». 

«Σε συνέχεια της παραλαβής των στοιχείων αυτών οι φορολογικές αρχές έκαναν έφοδο στο υποκατάστημα της ελβετικής τράπεζας UBS στην Αθήνα και συνέλεξαν επιπλέον στοιχεία, πολύτιμα για τη διασταύρωση των πληροφοριών. Ήδη οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν καλέσει μια σειρά από ελεγχόμενους να δώσουν εξηγήσεις, ενώ οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως η συνεργασία με τις αρχές του γερμανικού κρατιδίου δεν περιορίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών. «Ο φορολογικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι ο πλέον σύγχρονος, αποτελεσματικός και επιτυχημένος φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός στη Γερμανία με συνεχή εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων, σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό για αυτοματοποιημένο εντοπισμό και δέσμευση “μαύρου” χρήματος, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση της αυτοκαταγγελίας» επεσήμαναν οι ίδιες πηγές και παρέθεσαν τα θέματα στα οποία θα υπάρξει στενή συνεργασία με την κυβέρνηση: 

  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα στελέχη των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών και των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (πχ. προγραμματιστές) με έξοδα του γερμανικού κρατιδίου ξεκινούν το Φεβρουάριο
  • Μεταφορά και επεξεργασία των νομικών ρυθμίσεων όπως η αυτοκαταγγελία καθώς και η συνεργασία των διοικητικών και δικαστικών αρχών  των δύο πλευρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο την ταχύτατη δικαστική διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων με απόλυτο σεβασμό στο κράτος Δικαίου.

«Με τη συνεργασία αυτή, η κυβέρνηση ενισχύει με τα πλέον σύγχρονα τεχνικά και νομικά μέσα την πολιτική βούλησή της για αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την επιβολή προστίμων – ακόμα και σε πρόσωπα που απολάμβαναν πολύ ισχυρής προστασίας, όπως ο κ. Παπασταύρου – και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία» υπογράμμισαν οι ίδιοι κύκλοι και κατέληξαν: 

Με αταλάντευτη επιμονή και άρτια τεχνική θωράκιση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο ώσπου να αποκατασταθεί οριστικά το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο.