current views are: 10

16 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση16:41

Μήνυμα Παπαγγελόπουλου: Κανείς στο απυρόβλητο – Αιχμές Μπόργιανς για την προηγούμενη κυβέρνηση

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας, υπέγραψαν νωρίτερα οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Τρύφων Αλεξιάδης, και Νόρμπερτ Βάλτερ –Μπόργιανς, υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου. Μνημόνιο που θα επιτρέπει την εκπαίδευση εφοριακών, ανταλλαγή τεχνογνωσίας κ.ο.κ.

Δημοσίευση 16:41’

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας, υπέγραψαν νωρίτερα οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Τρύφων Αλεξιάδης, και Νόρμπερτ Βάλτερ –Μπόργιανς, υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου. Μνημόνιο που θα επιτρέπει την εκπαίδευση εφοριακών, ανταλλαγή τεχνογνωσίας κ.ο.κ.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας, υπέγραψαν νωρίτερα οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Τρύφων Αλεξιάδης, και Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου. Μνημόνιο που θα επιτρέπει την εκπαίδευση εφοριακών, ανταλλαγή τεχνογνωσίας κ.ο.κ.

Στις υπογραφές τέτοιων συμφωνιών, συνήθως το μόνο που μένει, πέραν της συμφωνίας, είναι οι φωτογραφίες, τούτη τη φορά όμως δεν τηρήθηκε ο κανόνας, καθώς οι αιχμές ήταν πολλές και προς πολλές κατευθύνσεις.

Η πρώτη αιχμή ήλθε από τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό, όταν απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αναφέρθηκε στην πρώτη επαφή με ελληνική κυβέρνηση που είχε γίνει το 2012, «με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, τον πρέσβη και το γενικό πρόξενο». Ποιος όμως ήταν ο τότε αν. ΥΠΕΞ στον οποίον αναφέρθηκε; Όπως ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς έχει πει σε προηγούμενη συνέντευξή του, ο υπουργός (ακριβέστερα υφυπουργός) είναι ο Κώστας Τσιάρας, σημερινός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

«Ίσως η Λίστα Λαγκάρντ προκάλεσε κάποια αμηχανία και δεν προχώρησε (η συνεργασία)», ήταν η εξήγηση που έδωσε ο Γερμανός φιλοξενούμενος για το γεγονός ότι από το 2012 δεν αξιοποιήθηκαν τα προσφερόμενα στοιχεία…

Το μήνυμα εξάλλου της κυβέρνησης έτσι όπως διατυπώθηκε από τον αν. υπουργό Δικαιοσύνης ήταν, «οι εισαγγελείς γνωρίζουν πως ό,τι και να βρεθεί στις Λίστες, πολιτικό χρήμα, επώνυμοι και μη, κανείς δεν δικαιούται πλέον να μείνει στο απυρόβλητο», προσθέτοντας χαρακτηριστικά, «η εντολή για πρώτη φορά είναι όλα στο φως». «Οι Λίστες δεν μένουν ξεχασμένες στα συρτάρια επί σειρά ετών», ήταν μια ακόμη αιχμή προς το ΠΑΣΟΚ ασφαλώς, αιχμή που διατύπωσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Επιπλέον, «ήδη τα πρώτα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την επιβολή προστίμων – ακόμα και σε πρόσωπα που απολάμβαναν πολύ ισχυρής προστασίας, όπως ο κ. Παπασταύρου – και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία», ήταν το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων.

Ο ίδιος υπουργός (ο κ. Παπαγγελόπουλος) ήταν όμως δηκτικός και προς τους εισαγγελείς εκείνους που αντιτάχθηκαν στη χρήση ή μη, των Λιστών, με το σκεπτικό ότι είναι ένα παρανόμως αποκτηθέν υλικό. Η διάταξη αυτή που «λύνει» τα χέρια των εισαγγελέων διαφθοράς και οικονομικών εισαγγελέων πολεμάται από κάποιους «για ευνόητους λόγους… ακόμη και στο ‘παρά ένα’ της επίσκεψης Μπόργιανς», κατήγγειλε ο υπουργός. 

Επιπλέον, ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι η Λίστα Μπόργιανς έχει ταυτοποιηθεί πλήρως (λέξη που επανέλαβε δις), ενώ επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Newpost ότι έχουν αρχίσει ήδη να δίνουν εξηγήσεις τα πρώτα ονόματα της Λίστας… Τα πρώτα έσοδα αναμένονται εντός του τρέχοντος έτους, δεσμεύτηκε από την πλευρά του ο αν. υπουργός Οικονομικών. Στη συγκεκριμένη Λίστα για τις ταυτοποιήσεις απαιτήθηκαν τρεις εβδομάδες, ενώ στη Λίστα Λαγκάρντ η πρώτη ταυτοποίηση έγινε μετά από δύο χρόνια, ήταν το δηκτικό σχόλιό του εξάλλου.

Εξάλλου, ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε πως δεν φοβάται η ελληνική κυβέρνηση τη συνεργασία με τη Γερμανία π.χ. στην εκπαίδευση εφοριακών, χωρίς να αρνηθεί την υστέρηση σε τεχνικά μέσα. Τη συνέντευξη προλόγισε ο γ.γ. κατά της διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, που ήταν και ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης αυτής, που επισκέφθηκε τον κ. Μπόργιανς, τον περασμένο Μάιο, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τ. Κουίκ, η ηγεσία της  Δικαιοσύνης, και οι οικονομικοί εισαγγελείς.


σχετικα αρθρα