«Βόμβες» για το ασφαλιστικό έριξε στην εκπομπή «Ακραίως» στον ΣΚΑΪ με τον Τάκη Χατζή ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως είπε, μετά και την επίσημη έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα «και παρά τα όσα υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι στον αέρα».

Επί της ουσίας, παρατήρησε ο κ. Μητρόπουλος, σε όλα τα προγράμματα προσαρμογής οι ρήτρες εσωτερικής υποτίμησης είναι αρμόδια του ΔΝΤ. Στη συνέχεια, τόνισε πως το Ταμείο απαιτεί για περικοπές τριών ειδών:

  • Περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ, περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο.
  • Απαιτεί ακόμα 1% για τις περικοπές για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
  • Και απαιτεί και ένα πακέτο περικοπών 3 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κατά τον κ. Μητρόπουλο, το ΔΝΤ ζητάει άμεσες περικοπές συντάξεων χωρίς να υπάρχει η προσωπική διαφορά. «Και ο κ. Κατρούγκαλος γνωρίζει πως στα διεθνή δικαστήρια δεν ευσταθεί η προσωπική διαφορά. Τα δικαστήρια τη δέχονται επί των μισθών την προσωπική διαφορά, όχι επί των συντάξεων», είπε και συνέχισε:

Το ασφαλιστικό προτείνει ένα ασφαλιστικόbail in. Δηλαδή θέλει να διασώσει το ασφαλιστικό σύστημα αποκλειστικά με εισφορά των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητρόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων».

«Οι συντάξεις μετά από 11 περικοπές ήταν εγγυημένες στο τέλος του 2015. Το θέμα αναδείχτηκε επειδή η κυβέρνηση συμφώνησε να περικόψει σε περικοπές 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης» είπε στη συνέχεια και σημείωσε:

Δεν είναι ότι δεν τα είχε και δεν τα έδινε η κυβέρνηση – αυτά τα χρήματα ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό – απλώς η κυβέρνηση συμφώνησε σε περικοπή των συντάξεων.

«Αν στο Νταβός δεν πει η κυβέρνηση στο ΔΝΤ ότι παγώνει τη δέσμευσή της, πάμε σε καταβύθιση των συντάξεων» κατέληξε.