Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε το πολιτικό σκηνικό και προκάλεσε αναταράξεις. Το ζητούμενο για σχεδόν όλα τα κόμματα είναι ο χώρος του κέντρου. Ο χαρακτηρισμένος από τον Κώστα Καραμανλή ως μεσαίος χώρος. Αυτόν τον χώρο επιδιώκουν οι περισσότεροι να εκφράσουν.

Ο κύριος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως εκεί στοχεύει. Έτσι κι αλλιώς αυτός ο χώρος δίνει τις πλειοψηφίες και βγάζει κυβερνήσεις. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η κυρία Γεννηματά καλείται να ξεπεράσει αυτή την πίεση που ασκεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως ήδη μετράει την πρώτη απώλεια σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας με τη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να κατευθυνθούν προς τη ΝΔ του Μητσοτάκη.

Επί της ουσίας ο κύριος Γρηγοράκος είπε φωναχτά ,αυτό που πολλά στελέχη λένε στα κρυφά, πως η νίκη Μητσοτάκη αλλάζει τα δεδομένα και πως αν ο νέος πρόεδρος υιοθετήσει μεταρρυθμιστική ατζέντα τότε είναι μονόδρομος για αρκετούς από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να τον ακολουθήσουν, με δεδομένο πως μετακίνηση σε ψηφοδέλτιο νίκης εξασφαλίζει και την επανεκλογή τους στην επόμενη βουλή. Η κυρία Γεννηματά αντιμετώπισε σπασμωδικά την εκλογή Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για άβυσσο που χωρίζει τα δυο κόμματα.

Στη συνέχεια ήρθαν οι δηλώσεις Γρηγοράκου, που εκεί το ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε την κατάλληλη ανταπόκριση καθώς πρώτα καλύφθηκε από τις εξηγήσεις του βουλευτή όμως μετά τον διέγραψε. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει και πίεση από τα αριστερά, δηλαδή από το συνεταίρο στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τη Δημοκρατική Αριστερά. Υπάρχει και εκεί θέμα καθώς βλέπουν πως η συμφωνία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες προς την ίδρυση ενός νέου κόμματος δεν προχωρούν. Και ενώ ο κύριος Θεοχαρόπουλος είχε ενημερωθεί για τη διαγραφή Γρηγοράκου μετά διαφώνησαν με τον τρόπο που έγινε.

Για να αλλάξει τη συζήτηση η κυρία Γεννηματά συναντήθηκε με τον Κώστα Σημίτη για να συζητήσουν τα της κεντροαριστεράς, όμως θα πρέπει και η ίδια να ξεκαθαρίσει που το πάει. Στο εσωτερικό του κόμματος θα ασκηθούν πιέσεις και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος ακολουθεί τη δική πορεία και από άλλα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον από δω και πέρα θα έχουν οι τοποθετήσεις πάνω στο θέμα του κοινού ευρωπαϊκού μετώπου και αν αυτό θα γίνει ή όχι.