του Πάνου Ρασσιά

Μόνο ευδιάκριτος δεν είναι ο σημερινός πολιτικός χάρτης στη χώρα, καθώς τα σύνορα ανάμεσα στους πολιτικούς σχηματισμούς είναι πλέον δυσδιάκριτα. Η κρίση και οι συνεχείς μετασχηματισμοί που προκάλεσαν στην ελληνική κοινωνία δημιούργησαν νέα πολιτικά διλλήματα και οι πολίτες έχουν σταματήσει να ταυτίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, με κάποιο κόμμα.

Τα νέα δεδομένα έλαβε υπόψη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που του επέτρεψε να κερδίσει την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία της ΝΔ, αλλά του δίνει και την δυνατότητα να σχεδιάσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει προκειμένου το κόμμα του να μπει ξανά σε τροχιά εξουσίας, έχοντας απέναντι μια κυβέρνηση που καταρρέει.

Βεβαίως το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με το παρελθόν καθώς μια πιθανή νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα εξασφαλιστεί, μόνο αν ο πρόεδρος της ΝΔ καταφέρει να κερδίσει τους πολίτες που ανήκουν κυρίως στη μικρομεσαία τάξη, είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και όπως ήδη προαναφέρθηκε, δεν ακολουθούν άκριτα κάποιο κομματικό σχηματισμό.

Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Μητσοτάκης στο επόμενο διάστημα θα απευθυνθεί, όπως έχει προαναγγείλει στους ψηφοφόρους που δεν έχουν πολιτική έκφραση, αλλά αισθάνονται πολιτικά άστεγοι και αναζητούν πολιτική στέγη στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, στο χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, όπως φάνηκε από τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του, το αποτέλεσμα της γαλάζιας αναμέτρησης δημιουργεί συνθήκες πίεσης στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι.​

Το ασφαλιστικό θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για το νέο πρόεδρο της ΝΔ, καθώς οι μικρομεσαίοι στρέφονταν προς τη ΝΔ λόγω της κοινωνικής παρακαταθήκης που είχε αφήσει ο ιδρυτής της παράταξης και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συνδυάσει τον φιλελεύθερο πολιτικό λόγο με κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Όπως φαίνεται από τις μετρήσεις του Σαββατοκύριακου πάντως, η ΝΔ μετά την εκλογή Μητσοτάκη βελτιώνει τη θέση της στο πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο μέσα από την υψηλή συσπείρωση που εμφανίζει, αλλά και λόγω του διεμβολισμού που φαίνεται να κάνει στα κόμματα του κέντρου, τα περισσότερα από τα οποία δεν περνούν το όριο εισόδου στη Βουλή. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παίζει πλέον μόνος του…