Από τις πρώτες ώρες εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα συμπιέσει και την κεντροαριστερά, καθώς πολλά στελέχη και ψηφοφόροι της, με καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων και ριζικά αντίθετοι με την ακολουθούμενη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Δύσκολα όμως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς την ταχύτητα με την οποία θα δρομολογούνταν οι εξελίξεις. Παρά τη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου από τη Φώφη Γεννηματά, δεν φαινόταν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, κόμματα, βουλευτές και διακεκριμένες προσωπικότητες θα έσπευδαν να πάρουν θέση, υπό τον φόβο ότι κινδυνεύουν να συνθλιβούν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δείχνει να αντιμετωπίζει το Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνείται κατηγορηματικά τη συμπόρευση είτε με τη ΝΔ (με την οποία προσωπικά τον χωρίζει άβυσσος) είτε με το ΠΑΣΟΚ του οποίου αμφισβητεί ευθέως την πρόθεση για μεταρρυθμίσεις. 

Ωστόσο, στελέχη του κόμματος κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Ο Σπύρος Λυκούδης για παράδειγμα δηλώνει ότι το Ποτάμι πρέπει να κινηθεί στον χώρο της κεντροαριστεράς. Ο Χάρης Θεοχάρης (στην Καθημερινή της Κυριακής) ζήτησε από τον Σταύρο Θεοδωράκη να πάρει πρωτοβουλίες για την «προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει και το ίδιο του το είναι χάριν της ιδέας αυτής». Για τον Θεοχάρη, την Αντιγόνη Λυμπεράκη και τον Γιώργο Αμυρά ακούγονται ήδη φήμες που τους θέλουν να σκέφτονται τη συμπόρευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επιχειρεί άνοιγμα σε προσωπικότητες «που έχουν αποδείξει ότι τολμούν»  όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Η Φώφη Γεννηματά (με άρθρο της στα ΝΕΑ) προτείνει τη συγκρότηση μιας νέας παράταξης με τη συμμετοχή όλων των σημερινών σχηματισμών της κεντροαριστεράς και την εκλογή ηγεσίας από τους πολίτες, μετά το ιδρυτικό συνέδριο. 

Παρών στις εξελίξεις, έσπευσε να δηλώσει και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βλέπει πολλούς από όσους τον ακολούθησαν στο εγχείρημα του Κινήματος να έλκονται από το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Μητσοτάκη. 

Διάχυτη υπάρχει η εντύπωση ότι ο χώρος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρεται πλέον για πολλούς μικρούς σχηματισμούς και ότι αν δεν υπάρξει μια ενιαία και ισχυρή εκπροσώπηση, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύουν να συνθλιβούν στις μυλόπετρες του δικομματισμού.