του Τάσου Τσιφόρου 

Δεν έχει κλείσει παρά μία εβδομάδα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το Μαξίμου μοιάζει να έχει παρουσιάσει όλο το οπλοστάσιό του: τί νεοφιλελεύθερο τον ανεβάζουν, τί τη Siemens υπενθυμίζουν, με στόχο να ψαλιδίσουν τη δυναμική του νέου αρχηγού της κεντροδεξιάς και να αναβιώσουν τα αντιδεξιά ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας. 

Στον αντίποδα, ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να στοχοποιεί, επίσης επί προσωπικού, τον Αλέξη Τσίπρα. Οι αναφορές του περί λαϊκισμού, η κάθετη απόρριψη κάθε έννοιας συναίνεσης και, κυρίως, οι αναφορές στο... πάρτυ διορισμών συγγενών και φίλων έχουν επίσης ως στόχο να συγκροτήσουν ένα άλλο, αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο εντός του κοινωνικού συνόλου. 

Το ταγκό της πόλωσης (που όπως κάθε ταγκό θέλει... δύο) εξυπηρετεί τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιας και λειτουργεί ως μέγγενη τόσο για τα κόμματα ανάμεσά τους (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ακόμη και η Ένωση Κεντρώων) όσο και ως μέσο αποσυσπείρωσης των κομματικών σχηματισμών στα πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (Λαϊκή Ενότητα, Ζωή Κωνσταντοπούλου κλπ) και της Νέας Δημοκρατίας (Καμμένος, Χρυσή Αυγή). 

Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί, προφανώς με ικανοποίηση, την κίνηση στην οποία έβαλε την πολιτική ζωή της χώρας η εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ενώ έχει την προσοχή του στραμμένη και στις αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ (διαγραφή Γρηγοράκου, σκληρές ανακοινώσεις) όσο και Ποταμιού (συνέντευξη Θεοχάρη, σχόλια Στ. Θεοδωράκη). Ο νέος Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πρόκειται να κινηθεί επιθετικά έναντι των δύο αυτών κομμάτων αλλά θα επιδιώξει μέσα από τις θέσεις και τον προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας αφενός και την ένταση με το Μαξίμου αφετέρου να καταστήσει τη Ν.Δ. την προφανή εκλογική επιλογή ακόμη και για ορκισμένους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Όλα αυτά, εκ παραλλήλου, με τις υπόγειες συνεννοήσεις για την καλλιέργεια του εδάφους ώστε στη ΝΔ να έρθουν όχι μόνον πολίτες αλλά και στελέχη του χώρου της κεντροαριστεράς. 

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης δεν χορεύει μόνος του αυτό τον πολιτικό χορό, είπαμε άλλωστε το ταγκό θέλει δύο. Όπλα έχει στη φαρέτρα του και ο Πρωθυπουργός. Από τον εκλογικό νόμο, αλλαγή του οποίου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις ισορροπίες μεταξύ Ν.Δ. και μικρότερων κομμάτων, τη δικαιοσύνη – που μπορεί να αναδείξει υποθέσεις που θα πλήττουν ευθέως την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ – αλλά και τη νομοθετική πρωτοβουλία (θέματα ανάλογα του συμφώνου συμβίωσης) που θα δοκιμάσουν τις ισορροπίες μεταξύ φιλελεύθερων και δεξιών στη Νέα Δημοκρατία

Εν αντιθέσει με αρκετούς στη Ν.Δ. που επέλεξαν να αντιμετωπίσουν με κατανόηση και διάθεση συνεννόησης (τουλάχιστον μέχρις ενός σημείου) τον κ. Αλ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδεμία τέτοια διάθεση έχει. Ναι μεν θα παραμείνει θεσμικός (εξ ου και η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στις 15:00 της Τρίτης) αλλά με σαφείς διαχωριστικές γραμμές. Το ερώτημα, συνεπώς, είναι τί θα συζητήσουν οι δύο άνδρες αύριο και αν μπορούν να καταλήξουν κάπου. Μοιάζει δύσκολο. Αν και ο κ. Μητσοτάκης εκτός από τα «όχι» του θα πάει στο Μαξίμου και με ένα «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση. Για την οποία θα προτείνει να γίνουν αποδεκτά και από τα δύο κόμματα όσα άρθρα προταθούν ως αναθεωρητέα και να έρθει η επόμενη Βουλή να αποφασίσει για το περιεχόμενο του καταστατικού χάρτη της χώρας.