current views are: 9

18 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση12:36

Προ ημερησίας φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή – Νέες προτάσεις στην τρόικα για το ασφαλιστικό

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή πρόκειται να φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση στη Βουλή.

Δημοσίευση 12:36’

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή πρόκειται να φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση στη Βουλή.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών και αρμοδίων υπουργών φέρνει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να περάσει στην αντεπίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό.Στη συζήτηση θα κληθούν να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα επί της προτάσεως της κυβέρνησης και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί επίσης, «να λάβει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και ξεκάθαρη θέση απέναντι στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που παρουσίασε η κυβέρνηση για την αποκαμματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης ή αν θα επιλέξει τη διατήρηση του πελατειακού κράτους που έλαβε χώρα επί των ημερών του».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει προ των ευθυνών της τη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί του ασφαλιστικού και να καταδείξει, όπως τονίζουν στο Μαξίμου, την έλλειψη μεταρρυθμιστικών προτάσεων με κοινωνικό πρόσημο, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στέλνει νέες προτάσεις στους θεσμούς για τις εργοδοτικές εισφορές και την ποσοτικοποίηση των μέτρων που τους ζητούν οι Βρυξέλλες. Στο υπουργείο Εργασίας γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να έχουν μια ικανοποιητική και συνολική πρόταση προς τους θεσμούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται να συνδέεται η φορολογική με την ασφαλιστική επιβάρυνση, ώστε να μπει ένας «κόφτης» στο ύψος των εισφορών και ψάχνουν ισοδύναμα για την απώλεια που θα έχουν από τους στόχους του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παρέχει στήριξη σε οποιοδήποτε υφεσιακό μέτρο, ενώ έχει εκφράσει την κάθετη διαφωνία του κόμματός του στην αύξηση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών. «Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να παράσχει αλα καρτ στήριξη στην κυβέρνηση» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μεγάλης έντασης και βίαιες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Στη Νέα Δημοκρατία είναι αποφασιμένοι να χτυπήσουν την κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το επιχείρημα ότι την ώρα που γίνονται αθρόοι διορισμοί και αυξήσεις στο Δημόσιο, πλήττεται βάναυσα ο ιδιωτικός τομέας, η επιχειρηματικότητα, ακόμη και οι αγρότες που αποτελούν μέρος της κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. 


σχετικα αρθρα