Στο κλίμα που συνάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πρόσφατο Eurogroup για το ασφαλιστικό, αναφέρεται η βελγική εφημερίδα De Morgen σε δημοσίευμά της, η οποία αναφέρει πως οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης βρήκαν τις ελληνικές προτάσεις σοβαρές.

Η εφημερίδα τονίζει πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που καλείται να υπερκεράσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει το πράσινο φως των δανειστών κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Στη συνέχεια παραπέμπει στην περιοδεία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων ομολόγων του σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

«Συνάντησα ανθρώπους που έψαχναν για λύσεις και όχι για προβλήματα» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ όπως αναφέρει η εφημεριδα ο Γερούν Νταϊσελμπλούμ δεν παρέλειψε να τονίσει πως οι Έλληνες έχουν σημειώσει «πραγματική πρόοδο», χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές προτάσεις «σοβαρές και περιεκτικές» και την ατμόσφαιρα «εποικοδομητική».

Σημειώνεται, πάντως, πως το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πνέει τα λοίσθια και διατρέχει το κίνδυνο να οδηγηθεί σε κατάρρευση εάν δεν υπάρξουν ριζικές παρεμβάσεις.

Την αναγκαιότητα μιας ριζικής μεταρρύθμισης αναγνωρίζει και η κυβέρνηση η οποία, όπως αναφέρεται, επιθυμεί περικοπές ύψους 15% στις συντάξεις κατά μέσο όρο και παράλληλα την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των εργατικών κατά 0,5%, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, προσθέτει η εφημερίδα, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα επισκεφτούν την Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσουν την διαδικασία αξιολόγησης επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις συντάξεις, αλλά και τον προϋπολογισμό όπως και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.