Φωτιά στη συζήτηση για την ανάδειξη νέων μελών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του νέου νόμου των τηλεοπτικών αδειών, βάζει η Νέα Δημοκρατία. Η σημερινή σύγκρουση στη Βουλή είναι το πρώτο δείγμα του σκληρού ροκ που θα ακολουθήσει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενόψει της προς ημερησίας διάταξης συζήτηση που συγκαλεί η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, με δεδομένη την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμφωνήσει στην κυβερνητική πρόταση. Αύριο το απόγευμα η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ.

Μπουρλότο στη συμφωνία για το ΕΣΡ

Η ΝΔ, δια του Νίκου Δένδια, ξεκαθάρισε σήμερα στη Βουλή, πως δεν πρόκειται να συναινέσει στη Διάσκεψη των Προέδρων. Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση της τροπολογίας που αυξάνει τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ από εφτά σε εννιά, ο κ. Δένδιας, χαρακτήρισε τη ρύθμιση «γύφτικο παζάρι του αίσχιστου είδους», επικρίνοντας ανοιχτά τον εκπρόθεσμό χαρακτήρα της κατάθεσής της.

Όπως είπε αν η ΝΔ συμφωνήσει στη διάταξη είναι σαν να λέει ότι με το παζάρι θα δεχθεί το οτιδήποτε. «Εμείς αποκρούουμε αυτή τη λογική! Αυτή η διάταξη είναι έκθετη και δεν αποτελεί θεμέλιο! Η ΝΔ σε διατάξεις ντροπής δεν έχει πρόθεση να συμμετέχει!», είπε προκαλώντας πονοκέφαλο στη κυβερνητική πλειοψηφία”, είπε.

Από τη πλευρά του Ποταμιού ο Γιώργος Αμυράς, έθεσε το ζήτημα της εκπρόθεσμης κατάθεσης της τροπολογία, σημειώνοντας ότι το ΕΣΡ, έχει αναλάβει το ρόλο του κομπάρσου στην αδειοδότηση των καναλιών. « Γιατί είπατε ότι θα δοθούν λιγότερες από πέντε άδειες; Πως προκαταβάλατε τις αποφάσεις», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «μεγαλώνετε την πίτα για να τη μοιράσετε;».

«Πότε αποφασίσατε να φέρετε τη τροπολογία; Πείτε από την αρχή τι θέλετε να ελέγξετε για να κάνουμε κριτική. Αλλά τελευταία στιγμή να λέτε ότι θα ενισχυθεί η λειτουργία ΕΣΡ είναι άκομψο», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνητικός ήταν και ο κ. Συντυχάκης του ΚΚΕ, ο οποίος είπε πως υπάρχει συνωστισμός ενδιαφερομένων για το ΕΣΡ με αποτέλεσμα ο αριθμός να μην φτάνει για όλους τους μνηστήρες. Πάντως θετικοί στην τροπολογία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ και ΕΚ, ενώ αρνητικός εκείνος της ΧΑ.

Νωρίτερα, την τροπολογία είχε υπερασπιστεί από το βήμα της βουλής ό υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος δήλωσε πως η αύξηση των μελών του ΕΣΡ, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου πολυκομματικού περιβάλλοντος. Όπως είπε, για να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων που απαιτείται πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του προκειμένου να ενσωματωθούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Παίρνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε  ο υπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημείωσε πως οι εκπρόσωποι των κομμάτων ήταν ενήμεροι για τα διαδικασία και είχαν διαμορφώσει άποψη για το ζήτημα.

Μάλιστα αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έκανε όλο το τελευταίο διάστημα αλλά και στην αναμονή ελέω εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, έθεσε το εξής δίλημμα: « θα δεχθούμε τρεις μήνες μετά από τη ψήφιση του νόμου, να μπλοκαριστεί η διαδικασία και να παραμείνει το θολό και διαπλεκόμενο τηλεοπτικό τοπίο;».

Ακόμα, ο Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε ότι ανέμενε από τη ΝΔ, να καταθέσει προτάσεις για πρόσωπα, αλλά όπως είπε βλέπει «κωλυσιεργία». «Ελπίζω ότι αύριο θα τελειώσει η διαδικασία».

Απαντώντας στο κ. Βούτση, ο Μ. Βορίδης, είπε ότι η ΝΔ είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο και να συμμετάσχει σε συζήτηση αλλά δεν θα συναινέσει σε «μεθοδεύσεις οικοδόμησης κομματικού κράτους από ΣΥΡΙΖΑ».

Σε κάθε περίπτωση με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας το ενδεχόμενο επίτευξης της απαιτούμενης πλειοψηφίας στη συνεδρίαση της Τρίτης στη Διάσκεψη των Προέδρων απομακρύνεται επικίνδυνα. Και αυτό γιατί χωρίς τις 4 ψήφους της ΝΔ και με τη δεδομένα αρνητική στάση ΚΚΕ και ΧΑ, δεν μπορεί να γίνει περεταίρω συζήτηση.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πηγές της Νέας Δημοκρατίας, σχολίαζαν ότι αν πρώτα δεν λυθεί η αντιφατική θέση της κυέρνησης να έχει δύο προτάσεις (μια για επτά μέλη και άλλη μία με εννιά) η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν, επίσης, πως το πρόβλημα του νόμου δεν είναι τα πρόσωπα αλλά το συνολικό πλαίσιο, ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να γίνε όπως είπαν συζήτηση. Τέλος στη κοματική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, η ΝΔ επιμένει πως δεν έγινε καμία συζήτηση επί συγκεκριμένων προσώπων για τη στελέχωση του ΕΣΡ.  

Τέλος, με νέα απόφαση του Προέδρου της Βουλής η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων μεταφέρεται για το απόγευμα της Τρίτης προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η ονομαστική ψηφοφορία και να μπορεί το όργανο να λάβει αποφάσεις.