current views are: 4

18 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση17:50

Παυλόπουλος σε Μέρκελ: Να τηρήσετε τη δέσμευση για μείωση του χρέους

Με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Δημοσίευση 17:50’

Με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όπου συζήτησαν για το πρόγραμμα προσαρμογής, τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως επίσης και για το προσφυγικό.

Ο κ. Παυλόπουλος  σε δηλώσεις του μετά της συνάντηση διαβεβαίωσε την γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, ως προς το πρόγραμμα προσαρμογής. Ζήτησε όμως, οι εταίροι να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για την μείωση του χρέους,  διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάει για «κούρεμα».

«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μετά την αξιολόγηση, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος – όχι για κούρεμα, καθώς δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας. Επίσης, να υπάρξουν αν χρειαστεί κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, διορθώσεις σε σημεία, στα οποία αποδεδειγμένα – και αφού συμφωνήσουμε από κοινού – είναι εσφαλμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Επεσήμανε ακόμα ως προς το προσφυγικό ότι η Ελλάδα λέει ναι στην «κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση» του ζητήματος, συμφωνεί στη συνεργασία με την Τουρκία, όπως επίσης και στη συνεργασία με τη Frontex, λέγοντας ωστόσο «όχι» στις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

«Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει ο έλεγχος, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ίδια η Ελλάδα επιζητεί την συνεργασία με την FRONTEX, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει στην εξής βάση: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ, αλλά καθορίζονται κυρίαρχα από την Ελλάδα και η Ελλάδα προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα υπάρχει η συνεργασία με την Frontex. Κοινές περιπολίες αποκλείονται. Η FRONTEX βεβαίως ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αποτελεί σημαντική δύναμη για την περιφρούρηση των συνόρων».

«Η σημερινή κατάσταση αφυπνίζει την Ευρώπη και επιτέλους την οδηγεί να επιστρέψει στις ρίζες της, που είναι ο άνθρωπος, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως «όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες» και βεβαίως θα πρέπει να εργαστούν για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, που είναι, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ρίζα του κακού.

Η Τουρκία, η οποία «ορθώς έχει εμπλακεί στο ζήτημα, πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν τον έλεγχο των ροών και κυρίως ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία, πολλές φορές με την συνεργασία των τουρκικών αρχών», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να επανενεργοποιηθουν οι συμφωνίες επανεισδοχής.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για κορυφαίο ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση και κατέληξε:

Δεν μπορεί οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στον πολιτισμό ούτε στην δημοκρατία μας. Είναι κοινή υπόθεση όλων μας, αλλά με όρους δημοκρατίας και πολιτισμού, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση υπήρξε διάθεση συνεννόησης και στήριξης από την καγκελαρία. Ωστόσο, όπως τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας γιατί η Ευρώπη αντιμετωπίζει ακόμη μία κρίση και δεν μπορεί να αποσταθεροποιηθεί εκ νέου. 


σχετικα αρθρα