Απάντηση στον ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί για το γεγονός ότι ''η επιτροπή δεν έχει λάβει ισοδύναμα για να μην μειωθούν οι αναπηρικές συντάξεις''. έδωσε το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του δεν αφορούν στο προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, ενώ υπογράμμισε ότι εξαιρούνται από κάθε μείωση.

Το ζήτημα ανακίνησε με ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής, που σε ερώτησή του, επεσήμαινε ότι, «ο εφαρμοστικός νόμος του 3ου Μνημονίου προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 25% της βασικής σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,99%, καθιερώνοντας έτσι την αναπηρική σύνταξη στα 270 ευρώ».

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χουντής ζητούσε από την Κομισιόν να πληροφορηθεί αν η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να μη μειωθούν οι αναπηρικές συντάξεις και αν η Κομισιόν θα εξέταζε θετικά τέτοιες προτάσεις.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στην απάντησή του, αφού υπενθυμίζει ότι, «όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης, οι θεσμοί “είναι έτοιμοι να λάβουν υπόψη τους τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα ισοδύναμου αποτελέσματος στο πλαίσιο του συστήματος συνταξιοδότησης, σε αντικατάσταση ορισμένων μέτρων”…», «καρφώνει» την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι:

Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει λάβει τέτοιου είδους εισηγήσεις (για ισοδύναμα μέτρα) σχετικά με το κατώτερο ύψος συντάξεων για τα άτομα με αναπηρία.

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας, αφού τονίζει ότι οι δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί έγιναν πριν την αποστολή του σχεδίου του ασφαλιστικού στους θεσμούς, υπογραμμίζει ότι  «δεν αφορούν στο προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο». 

Όπως επισημαίνει το υπουργείο «η απάντηση του Επιτρόπου όχι απλώς δεν "ξεμπροστιάζει" το Υπουργείο Εργασίας, όπως γράφουν τα χαλκεία της παραπληροφόρησης, αλλά δείχνει ξεκάθαρα τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η μεταρρύθμιση και εφαρμόζονταν όπως είχαν ορίσει οι προβλέψεις του μνημονίου».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

Η πρόταση της κυβέρνησης, αντιθέτως, στο άρθρο 7 προβλέπει ρητά την εξαίρεση από κάθε μείωση των αναπηρικών συντάξεων του νόμου 612/1977 ενώ για τις υπόλοιπες ο υπολογισμός θα γίνει στο υψηλότερο επίπεδο της νέας εθνικής σύνταξης και όχι στα 360 ευρώ που προέβλεπε το άρθρο 2 του νόμου 3863/2010, τα οποία ήδη θα είχαν γίνει 343 λόγω του συστήματος αναπροσαρμογής του νόμου αυτού.Το κόστος των προστατευτικών αυτών ρυθμίσεων έχει συνυπολογιστεί στα ποσοτικά στοιχεία που έχουν αποσταλεί στους θεσμούς. Το Υπουργείο βρίσκεται, άλλωστε, σε διάλογο με την ΕΣΑΜΕΑ για να εξασφαλιστεί η πληρέστερη προστασία των ατόμων με αναπηρία.