Παρότι το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων ψηφίστηκε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ εκταμιεύτηκε και η δόση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ακόμα υπάρχουν… εκκρεμότητες για την πλήρη υλοποίησή του.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το πακέτο μέτρων που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή. Σύμφωνα με την αναφορά που έχει ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου, η βασική εκκρεμότητα που εντοπίζει η Κομισιόν αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικότερα, πρόκειται για την μεταβίβαση στον ΤΑΙΠΕΔ των υπόλοιπων μετοχών (10%) που διατηρεί το δημόσιο στον ΟΤΕ. «Στις 21 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε σε γράμμα του προς τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να μεταφέρει τις εν λόγω μετοχές στο ΤΑΙΠΕΔ όταν επιλυθούν τα νομικά προβλήματα με τη συμφωνία του Δημοσίου με την Deutsche Telecom. Σε  αυτό το πλαίσιο, οι θεσμοί αναμένουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για άμεσες συζητήσεις σχετικά για τη μεταφορά με τον ιδιώτη μέτοχο του ΟΤΕ, βάσει της συμφωνίας με τους μετόχους και να ολοκληρώσει άμεσα τα νομικά βήματα, ώστε να η μεταφορά των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ να έχει κλείσει πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» αναφέρει η αναφορά της Κομισιόν.

Ωστόσο και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες δεν θεωρούνται αμελητέες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, το σχέδιο της κυβέρνησης για το μισθολόγιο στο δημόσιο, παρότι είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, θα μπορούσε να είναι «πιο φιλόδοξο» ως προς την αντιμετώπιση της χαμηλής απόδοσης των υπαλλήλων. «Μπορεί να διασφαλίζεται η δημοσιονομική ουδετερότητα, ωστόσο προσομοιώσεις [για την πορεία της μισθολογικής δαπάνης] βάσει του τελικού κειμένου του νόμου θα πρέπει να σταλούν και να αξιολογηθούν» τονίζεται στο κείμενο. Με άλλα λόγια οι δανειστές φαίνεται να ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς αυτό το ζήτημα.

Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραμένει το θέμα του ΑΔΜHΕ. Παρότι επήλθε συμφωνία, «η βιωσιμότητα του σχεδίου της κυβέρνησης, όπως επίσης και η βιωσιμότητα των υπόλοιπων εναλλακτικών ώστε να επιτευχθεί η ιδιοκτησιακή δομή που συμφωνήθηκε θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητους συμβούλους που θα προσληφθούν έπειτα από περαιτέρω διαβούλευση με τους Θεσμούς. Εάν δεν βρεθεί μία βιώσιμη λύση, και η μόνη εναλλακτική είναι η πώληση των μετοχών που κατέχει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ είναι η πώλησή τους σε ιδιώτες επενδυτές, η ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί πριν το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, με προοπτική ο ΑΔΜΗΕ να έχει πλήρως ιδιοτικοποιηθεί μέσα στο 2016» τονίζεται.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, η Υπουργική Απόφαση της 18ης Δεκεμβρίου για το clawback στη νοσοκομειακή δαπάνη καλύπτει μόνο το 2016. «Μία νέα υπουργική απόφαση θα πρέπει να εκδοθεί το επόμενο Φθινόπωρο για να καλύψει και το 2017. Περαιτέρω καθώς η Απόφαση στερείται λεπτομερειών σε πολλούς τομείς, νέες διορθωτικές ενέργειες ενδεχομένως να χρειαστούν στους επόμενους μήνες εάν δεν επιτευχθεί ο συμφωνηθέν στόχος» αναφέρει η Κομισιόν.

Αναφορά γίνεται στη δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημιουργία υπηρεσίας Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, μέχρι τον Ιούνιο του 2016. «Το σχέδιο περιλαμβάνει τα βήματα για τη δημιουργία της υπηρεσίας, αλλά στερείται λεπτομερειών σε πολλούς τομείς. Βασικό στοιχείο του σχεδίου είναι η πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου που θα προτείνει την επιχειρησιακή και οργανωτική δομή της ανεξάρτητης αρχής και θα πρέπει να έχουν γίνει σαφή βήματα προς την υλοποίησής της μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2016» σημειώνει.

Διαβάστε το έγγραφο της Κομισιόν στα Αγγλικά