του Πάνου Ρασσιά

«Τσάι και συμπάθεια» θα κερνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αλέξη Τσίπρα αν η αυριανή συνάντηση γινόταν στη Συγγρού και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στις 3 αύριο το μεσημέρι και το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια εθιμοτυπική συνάντηση, επί τη αφορμή της ανάληψης των καθηκόντων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό αναμένεται να του εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της χώρας και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία λόγω των κυβερνητικών χειρισμών. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει πως το Σύνταγμα προβλέπει διακριτούς ρόλους για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και ως εκ τούτου ο κ. Τσίπρας δεν θα πρέπει να ζητά συναίνεση εκεί που δεν πρόκειται να τη βρει.

«Στήριξη a la carte δεν πρόκειται να δώσουμε», αναμένεται να πει ο πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργό και να του εξηγήσει πως έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία στην οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. «Δεν μπορείς να ζητάς συναίνεση στην οικονομία και στα δύσκολα νομοσχέδια για να εξασφαλίσεις την κυβερνητική σου πλειοψηφία και στα υπόλοιπα θέματα, όπως στην Παιδεία, να ακολουθείς τη δική σου πολιτική», αναμένεται να του διευκρινίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει τη σημασία που έχουν οι μεταρρυθμίσεις  με εθνικό πρόσημο για να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία και θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξουν στην επόμενη τριετία ιδιωτικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να βγει επιτέλους η χώρα από την ύφεση και να έχει ξανά θετικό πρόσημο μπροστά από το δείκτη της ανάπτυξης.

Πέραν αυτών δεν θα πει τίποτε άλλο εκτός από αυτά που έχει δηλώσει και δημόσια ο κ. Μητσοτάκης. Η μόνη πόρτα που θα αφήσει ανοικτή ο πρόεδρος της ΝΔ σε σχέση με την πιθανότητα συνεννόησης θα αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου θα τονίσει ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση σε όλα τα άρθρα που θα προταθούν ως αναθεώρηση, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνουν ότι παρότι η ΝΔ έχει ανεβάσει τους τόνους η αντιπαράθεση είναι μεταξύ πολιτικών κι όχι προσώπων.