current views are: 6

19 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση11:10

Στον «αέρα» η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα – Τι ζητούν οι δανειστές

Ανοιχτό παραμένει το εισιτήριο επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς αναμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 
 

Δημοσίευση 11:10’

Ανοιχτό παραμένει το εισιτήριο επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς αναμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 
 

Ανοιχτό παραμένει το εισιτήριο επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς αναμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Όπως διεμήνυσε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν όταν υπάρξουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο». 

Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πιο αισιόδοξη, μετά και την περιοδεία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι «πριν από μια διαπραγμάτευση, όλοι βάζουν τον πήχη ψηλά. Πήγα σε έξι υπουργούς Οικονομικών και σε ένα Eurogroup και είδα ότι υπάρχει προδιάθεση για λύσεις. Η διαπραγμάτευση είναι σύνθετη και πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους» τόνισε.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα καλυφθεί ο στόχος στα δημοσιονομικά για το 2015. Ως προς τα στοιχεία που ζητούν οι δανειστές για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, κατά τον κ. Τσακαλώτο έχουν να κάνουν «βασικά με το δημοσιονομικό, το πώς θα κλείσει το 2016 αλλά και για το μεσοπρόθεσμο – το οποίο περιλαμβάνει και τη μεταρρύθμιση στο φορολογικό- ενώ ζητούν και αναλογιστικά στοιχεία για τις συντάξεις, πώς δηλαδή θα γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό με τις αλλαγές που προτείνουμε».

Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει, εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει σελίδα σε ένα, σε δύο μήνες, εάν δεν ρυθμίσουμε το χρέος» και ζήτησε να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση.

«Πρέπει να δουλεύουμε με χρονοδιαγράμματα. Δεν πρόκειται να μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που δεν τελείωναν ποτέ οι αξιολογήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Ενστάσεις από το ΔΝΤ για τις προτάσεις Κατρούγκαλου

Νέες ενστάσεις προέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα επικαιροποιημένα στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν πείστηκαν για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνησης και έριξαν άκυρο στα νέα οικονομικά στοιχεία που έστειλε το μεσημέρι της Δευτέρας η πλευρά Κατρούγκαλου.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας σημείωσαν η ελληνική πλευρά υλοποίησε τη δέσμευσή της για επικαιροποίηση και ποσοτικοποίηση των στοιχείων, τονίζοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των προτάσεων και επιστημονικών εκτιμήσεων της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Έπιασαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια

Εν τω μεταξύ, από χθες άρχισαν να καταφθάνουν σταδιακά στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία και να προετοιμάσουν το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση.

Πάντως, όπως έχει διαφανεί, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να είναι ιδαίτερα σκληρές.

Εκτός από το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό για το 2016, αλλά και για την τριετία 2016-2018, στο τραπέζι θα βρεθούν και οι αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, η πρόσθετη περικοπή- βάσει της συμφωνίας του Αυγούστου- των αμυντικών δαπανών, οι παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, οι επόμενες παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, καθώς και η υλοποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ.


σχετικα αρθρα