current views are: 4

19 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση11:58

Τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση για τα hotspots

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, όπως έχει δεσμευθεί.

Δημοσίευση 11:58’

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, όπως έχει δεσμευθεί.

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, όπως έχει δεσμευθεί. Έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι έτοιμα και τα πέντε Κέντρα Προσωρινής Υποδοχής, προθεσμία που χαρακτηρίζεται «φιλόδοξη», καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη υποστήριξη από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι στιγμής είναι σχεδόν έτοιμα τα hotspots σε Χίο και Λέρο, ωστόσο δίνεται μια άνιση μάχη  για να ολοκληρωθούν τα κέντρα σε Λέσβο, Σάμο και Κω

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο μάτι του Κυκλώνα για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις με την απειλή της Σένγκεν. Όπως είχε αποκαλύψει το newpost, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να τελειώνουν το συντομότερο με αυτή την εκκρεμότητα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις που επαναφέρουν τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα και πάλι υπό καθεστώς πιέσεων στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στο Νταβός της Ελβετίας. Η κατάσταση στα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής ροής επιτείνεται από το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει την απαραίτητη υλικοτεχνική και οικονομική στήριξη από τους εταίρους, που δείχνουν αδιαφορία για την επίλυση του προβλήματος. 

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρωθούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος έχει επιβαρυνθεί με 2 δισ. ευρώ για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.  «Δίνουμε μάχη στην ευρωπαϊκή αγορά για να αγοράσουμε τον εξοπλισμό. Η μόνη χώρα η οποία μας υποστήριξε ήταν η Γερμανία, με 43 μηχανήματα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα δακτυλοσκόπησης). Χρειαζόμαστε περίπου 80» υπογράμμισε, ενώ κατήγγειλε ότι η Τουρκία δεν  εφαρμόζει τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα αναφέρθηκε σήμερα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος,  επισημαίνοντας την ανάγκη για έγκαιρη κατασκευή των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία. «Δεν έχουμε περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου να επιτύχουμε αποτελέσματα στα σύνορα» δηλώνει ο κ.Αβραμόπουλος στην Suddeutsche Zeitung, ενώ αναφέρθηκε και στην αδυναμία των κρατών της Ε.Ε. να συνεισφέρουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. «Κάποιες κυβερνήσεις λένε «όχι» σε όλα, αλλά αποσιωπούν από τους λαούς τους τις συνέπειες αυτής της άρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει ο έλεγχος, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε χθες στο Βερολίνο με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αποκλείοντας εκ νέου κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο. 

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα προλάβουν τις προθεσμίες, επισημαίνοντας πάντως τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν «νέες δυσκολίες και εμπόδια», στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης του ζητήματος από την Ευρώπη ώστε να παίξουν παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας. 


σχετικα αρθρα