της Άρτεμις Παραδείσου 

Μετά την πρωτοβουλία Γεννηματά μία είναι η απορία των εκσυγχρονιστών: θα διεκδικήσουν την προεδρία της συμπαράταξης ή όχι; Προκειμένου να αποφύγουν την άμεση απάντηση τα στελέχη του χώρου θέτουν ένα άλλο ερώτημα: τι είναι η συμπαράταξη; Με απλά λόγια: τίνος κόμματος θα είναι πρόεδρος όποιος εκλεγεί με βάση την πρόταση της Φώφης Γεννηματά

Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης κα, χωρίς να έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους, εκτιμούν ότι η πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι μισό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Περιλαμβάνει συνδιάσκεψη θέσεων και εκλογή προέδρου από τη βάση, αλλά χωρίς συνέδριο και χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. 

Στο πλαίσιο αυτό, περιμένουν να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις για να καθορίσουν την τελική στάση τους. Αν θα συμμετάσχουν δίνοντας "ζωή" στο εγχείρημα μέσω της ιδεολογικής κόντρας που θα προκύψει, γεννηματικών και παπανδρεϊκών από τη μία και εκσυγχρονιστών από την άλλη, ή αν θα αφήσουν την κίνηση να συνθλιβεί στη μέγγενη της σύγκρουσης Κυριάκου- Τσίπρα.

Έτοιμος να μπει στη διαδικασία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Που όχι απλά συμπληρώνει το βήμα της Φώφης Γεννηματά, αλλά κάνει και ένα άλμα ζητώντας όλα να κριθούν στη βάση: και ο πρόεδρος και τα όργανα και οι θέσεις! "Θα ψηφίζουμε μέχρι να γεράσουμε" σχολιάζουν στελέχη τόσο της εκσυγχρονιστικής όσο και της γεννηματικής πτέρυγας που κάνουν λόγο, συμφωνούν σε αυτό, για διαλυτικές διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται στην παρούσα συγκυρία να δούμε να αναβιώνει το δίπολο Παπανδρέου- Βενιζέλος. Η Φώφη Γεννηματά είναι η μία σίγουρη υποψηφιότητα, το ερώτημα είναι αν όλοι οι υπόλοιποι θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε κάποιο πρόσωπο. Γιατί, στο παρασκήνιο κάποιοι επαναφέρουν το όνομα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι αποδεκτός από μεγάλο κομμάτι των εκσυγχρονιστών που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο πρόσωπό του. Ο ίδιος όμως παραμένει επιφυλακτικός, όπως ήταν και στην αναμέτρηση του περασμένου καλοκαιριού για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μια αναμέτρηση στην οποία απέφυγε να εμπλακεί.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε χθες το δικό του μισό βήμα. Αντί της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για το Προοδευτικό Κέντρο και κάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη να συμμετέχουν. Έκανε έτσι ένα μπάι μπας στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά, χωρίς όμως ακόμη να την ακυρώνει και, κυρίως, χωρίς να προσδιορίζει το δικό του ρόλο. 

Το παιχνίδι τακτικής θα συνεχιστεί όσο δεν προσφέρει δεδομένα και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Γιατί, στην πολιτική εκτός από το τι μετράει και το πότε. Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις πολλά στελέχη που ήταν στο παρελθόν στους κύκλους επιρροής του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου πιστεύουν ότι στις επόμενες εκλογές θα κυριαρχήσει το αίτημα πολιτικής αλλαγής, εξαιτίας της οργής του κόσμου για τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίλημμα θα είναι Κυριάκος ή τανκς λένε και προβλέπουν την απάντηση: Κυριάκος. Με αυτή την ανάγνωση υποστηρίζουν ότι δε θα πρέπει να καεί ένα νέο εγχείρημα σε εκλογές πόλωσης. Ότι θα πρέπει να αφεθεί η Φώφη Γεννηματά να δώσει την τελευταία ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το νέο σχήμα να οικοδομηθεί μετά απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ ηττημένο σε συνθήκες ομφαλοσκόπησης.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη άποψη. "Θα είναι τραγικό να είμαστε απόντες" λένε όσοι πιστεύουν στη θεωρία ότι η φύση απεχθάνεται το κενό. "Αν δεν είμαστε εμείς θα είναι κάτι άλλο" προειδοποιούν και επιμένουν στην ανάγκη να βρεθεί ένα πρόσωπο να διεκδικήσει την ηγεσία από τη Φώφη Γεννηματά ή να δημιουργηθεί τώρα ένα άλλο κόμμα με καθαρά μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά για να μη κυριαρχήσει στο χώρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.