Αιχμές για την στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό αφήνει ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. υπογραμμίζοντας, παράλληλα ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. 

''Ο Κανονισμός του Δουβλίνου εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον'', δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο Βερολίνο με την Deutsche Welle, στο περιθώριο συνάντησης του Διατλαντικού Συμβουλίου για τη Μετανάστευση (Transatlantic Council on Migration).

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η χώρα ήταν υποχρεωμένη να υποδεχτεί τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, σήμερα, λέει ο υπουργός, «η Ελλάδα είναι χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η πλειοψηφία τους επιθυμεί να φύγει και να πάει στην Κεντρική Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, η Άγκυρα δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να εφαρμόσει τα μέτρα της πρόσφατης συμφωνίας με την ΕΕ.

Όπως επισημαίνει:

Τα ευρωπαϊκά σύνορα όμως δεν είναι πλέον ανοιχτά σε όλους. Μόνον άτομα από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία θεωρούνται πρόσφυγες. Σε αυτούς επιτρέπεται από τα ελληνικά σύνορα με τη FYROM και μετά η ελεύθερη διέλευση. Όλοι οι υπόλοιποι θεωρούνται μετανάστες, που αν δεν φύγουν παράνομα, μένουν στην Ελλάδα.

Οι νόμιμες δυνατότητες τους εκεί είναι είτε να υποβάλουν αίτηση ασύλου είτε οικειοθελώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για διαφορετικούς λόγους όμως η επιστροφή τους είναι σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν αδύνατη. Εκτός αυτού, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να στεγάζει μεγάλο αριθμό μεταναστών και λόγω της τουρκικής στάσης. 

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα ''Όχι μόνο ότι τα δίκτυα των διακινητών εξακολουθούν να λειτουργούν και να στέλνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται και στο θέμα των επαναπροωθήσεων μεταναστών που έχουν έρθει από την Τουρκία''.

Η τουρκική δέσμευση, διαπιστώνει ο κ. Μουζάλας, σχεδόν δεν εφαρμόζεται καθόλου.

«Κάναμε τις τελευταίες 15 ημέρες 130 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Στο ίδιο διάστημα έχουν έρθει από την Τουρκία 30.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Η αναλογία αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο. Θα πρέπει η Ευρώπη να δραστηριοποιηθεί ώστε οι επιστροφές να γίνονται γρήγορα και σε μεγάλους αριθμούς».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιάννης Μουζάλας επαναλαμβάνει διαρκώς ότι το προσφυγικό συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο ξεκινά μεν στην Ελλάδα, όμως απλώνεται στη συνέχεια σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

''Για αυτόν τον λόγο το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού. Κατά πόσο όμως συνεργάζεται η Ελλάδα με τους θεσμούς της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης; Πρόσφατα ακόμη διατυπώθηκαν κατηγορίες ότι η Αθήνα δεν θέλει τη συνεργασία με την Frontex. Η Ελλάδα όχι μόνο επιθυμεί τη συμβολή της Frontex, αλλά υποστηρίζει και τη σύσταση μιας ευρωακτοφυλακής.

Πολύ συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει 1800 άτομα της Frontex να έρθουν στην Ελλάδα. Ως σήμερα, και μετά από αρκετό διάστημα, έχουν έρθει μόλις 900. Από τα σκάφη της Frontex που έχουν ζητηθεί, δεν έχει έρθει ούτε το ένα τρίτο. Τα δε χρήματα για την προμήθεια 100 ηλεκτρονικών μηχανημάτων αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac εγκρίθηκαν από την ΕΕ μόλις μετά από 5 μήνες. Μόνον η Γερμανία ανταποκρίθηκε νωρίτερα και έστειλε 25 μηχανήματα''

Ο κ.Μουζάλας έφερε και ως παράδειγμα τη σύσταση των Hotspots, των κέντρων καταγραφής και κατανομής των προσφύγων:

Είναι αλήθεια ότι έχουμε καθυστερήσει να έχουμε τελειώσει τα Hotspot. Αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να το δει κανείς σαν άλλοθι για να κουνά το δάχτυλο και να τιμωρήσει την Ελλάδα. Αντίθετα θα έπρεπε να το δει ως μια αφορμή για να βοηθήσει. Από την πλευρά της Γερμανίας έχουμε πάρει μεγάλη βοήθεια. Και από την πλευρά της ΕΕ αρχίζουμε να παίρνουμε και οικονομική και υλική βοήθεια. Αλλά είναι πάντα λιγότερη από αυτή που χρειαζόμαστε.

Έχει παίξει θετικό ρόλο η Μέρκελ

Ερωτηθείς, τέλος, για τη γερμανική στάση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καθιστά σαφές ότι με την πολιτική του το Βερολίνο και ειδικά η καγκελάριος υπηρετούν τους αρχικούς στόχους και σκοπούς της ίδρυσης της ΕΕ:

«Η πολιτική της κ. Μέρκελ είναι μια πολιτική η οποία επιλέγει για την Ευρώπη τον δρόμο του Διαφωτισμού και Ρομαντισμού, ενάντια σε μια άλλη πολιτική που θέλει να οδηγηθεί η Ευρώπη στον Μεσαίωνα. Σαφέστατα η κ. Μέρκελ και η Γερμανία έχουν παίξει μέχρι τώρα έναν θετικό ρόλο στο να περάσει όλο αυτό το τεράστιο προσφυγικό κύμα χωρίς βαρείς τραυματισμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, της δημοκρατίας και της ασφάλειας επίσης».