current views are: 12

19 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση13:49

Ανησυχία Τσακαλώτου για ΔΝΤ – «Να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση»

Τη θέση πως η Ευρώπη επιθυμεί γρήγορα λύση στα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης αλλά και ότι με τη σειρά του το ΔΝΤ, διατηρεί  αδιευκρίνιστη στάση, εξέφρασε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Δημοσίευση 13:49’

Τη θέση πως η Ευρώπη επιθυμεί γρήγορα λύση στα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης αλλά και ότι με τη σειρά του το ΔΝΤ, διατηρεί  αδιευκρίνιστη στάση, εξέφρασε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Τη θέση πως η Ευρώπη επιθυμεί γρήγορα λύση στα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης αλλά και ότι με τη σειρά του το ΔΝΤ, διατηρεί  αδιευκρίνιστη στάση, εξέφρασε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έτσι ο υπουργός των Οικονομικών επιχείρησε να καθησυχάσει αναφορικά με τις ανησυχίες που διατυπώνονται για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το ενδεχόμενο εμπλοκής, αφήνοντας ωστόσο παράθυρο απροσδιοριστίας εξαιτίας της ασάφειας του Ταμείου.

«Η Κομισιόν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η ΕΚΤ θέλουν να βρεθεί λύση γρήγορα», απάντησε στην κ. Μπακογιάννη, η οποία ρώτησε για τις φήμες περί εμπλοκής. Σημείωσε μάλιστα ότι οι συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, του έδωσαν την αίσθηση πως αναζητούν πραγματικές λύσεις.

Ωστόσο όταν οι αναφορές του έφτασαν στο ΔΝΤ, η περιγραφή του άλλαξε, σημειώνοντας πως το Ταμείο δεν μιλά για καθυστέρηση αλλά δεν δείχνει πως κατανοεί και την πίεση του χρόνου. Κάπως έτσι παραδέχθηκε πως αν το ΔΝΤ καθυστερήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

 «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόβλημα έχουμε στην περίπτωση που θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία αξιολόγησης», είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο της 13ης Ιουλίου.

Μήνυμα στο Ταμείο να αποσαφηνίσει τη θέση του για το ασφαλιστικό και να κατανοήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση δεν μπορούν να είναι ατέρμονες, έστειλε εξάλλου και χθες σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη. Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας πολύ μεγάλης παράτασης στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι «αλλιώς το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει και η χώρα δεν θα αλλάξει σελίδα, από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο».


σχετικα αρθρα