Προ των ευθυνών του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κάλεσε να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ αλλά και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. 

«Πρέπει να πάρεις θέση. Να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να μου ζητάς ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το ΔΝΤ» τόνισε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ ζήτησε να ξεμπλοκαριστεί το θέμα που έχει προκύψει με την άρνηση της ΝΔ να συναινέση στη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» είπε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας πήρε θέση και για τους μετακλητούς υπαλλήλους, λέγοντας στον αρχηγό της ΝΔ ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί υπάλληλοι που φεύγουν με τον υπουργό. Το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του δημοσίου».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πλήρη ατχέντα τεσσάρων θεμάτων στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου, καλώντας τον να πάρει ξεκάθαρη θέση επί όλων αυτών των ζητημάτων. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το ασφαλιστικό, την ανάμιξη του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητική Μεταρρύθμισης για τη Δημόσια Διοίκηση και την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπει ένα τέλος στη μικροπολιτική αντιπαράθεση
«κάτι που δεν είναι πολύ καλό για το πολιτικό σύστημα», όπως φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ παράλληλα τού ζήτησε να επικεντρωθεί ο πολιτικός διάλογος στο θέμα της αξιολόγησης από τους δανειστές.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν και για τα εθνικά θέματα, κυρίως το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, στα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει συναίνεση, όπως σημείωνε η ίδια πηγή.

Όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να υπάρξει συναίνεση, αλλά να υπάρχει μια στοιχειώδης συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως επιβάλλει ο συνταγματικός τους ρόλος. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter επεσήμανε πως «η αντιπολίτευση πρέπει να πάρει θέση για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, τη Δημόσια Διοίκηση και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

«Είναι ώρα, μια νέα γενιά πολιτικών, να υπερβεί τη μικροπολιτική αντιπαράθεση και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας» κατέληξε.