Σήμα κινδύνου για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων ως προς το προσφυγικό έστειλαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν Ντόλαντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενημερώνοντας την ευρωβουλή για τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου. 

Στην τοποθέτησή του, ο Ντόλαντ Τουσκ, επεσήμανε πως το κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, είναι η προστασία των συνόρων. «Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου είμαι λίγο πιο αισιόδοξος», είπε και εστίασε στη συζήτηση που έγινε για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες αναγνώρισαν πως η προστασία της Ζώνης Σένγκεν απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. (…) Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε τάχιστα τις προτάσεις της Κομισιόν, περιλαμβανομένης της ιδέας για δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής» είπε και συνέχισε: 

Αυτή είναι η προτεραιότητα της Ολλανδικής προεδρίας και προσδοκώ να έχουμε πολιτική συμφωνία για το θέμα μέχρι τον Ιούνιο. 

Αναφερόμενος στη χώρα μας, τόνισε πως «η πρόθεση της Ελλάδας να δεχθεί την ομάδα ταχείας επέμβασης της Frontex είναι ακόμη μία ένδειξη ότι αρχίσαμε να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, ως προς την προστασία των εξωτερικών συνόρων».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. «Έχουμε ένα ξεκάθαρο έλλειμμα σε αρκετά σημεία, από την δημιουργία των hotspots και την καταγραφή των ροών στις χώρες εισόδου (σ.σ. Ελλάδα – Ιταλία), μέχρι την μετεγκατάσταση και τους επαναπατρισμούς» είπε και έστρεψε τα βέλη του έπειτα προς την Άγκυρα:

Το σχέδιο δράσης με την Τουρκία, παρότι υποσχόμενο, δεν έχει ακόμα αποδώσει καρπούς.

«Συμφωνώ με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ότι δεν έχουμε παρά μόνο δύο μήνες για να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», συνέχισε ο Τουσκ και τόνισε πως «τα στοιχεία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έρχονται στην ΕΕ κάθε ημέρα, σύμφωνα με τη Frontex».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έθεσε τον Μάρτιο ως την καταληκτική ημερομηνία «για να διαπιστώσουμε εάν η στρατηγική μας λειτουργεί». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνισε «θα αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες επιπτώσεις, όπως η κατάρρευση της Ζώνης Σένγκεν». 

«Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτού του είδους η εναλλακτική στην στρατηγική μας δεν είναι ευχάριστη και για αυτό απευθύνω έκκληση προς τα κράτη – μέλη να εφαρμόσουν πλήρως τα όσα έχουμε συμφωνήσει» κατέληξε. 

Από την πλευρά του, πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, και καλό θα είναι να ξεπεράσουμε την εθνική οπτική γωνία και να ξαναβρούμε το πνεύμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που είναι η αλληλεγγύη».

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι όσα λέγονται για το ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό «είναι αλήθεια και ψέματα ταυτόχρονα» και εξήγησε:

Είναι ψέματα, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και είναι αλήθεια, γιατί όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφήσει τα λόγια και περάσει στις πράξεις.

Ως προς την εξωτερική φύλαξη των συνόρων, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να ιδωθεί και από τη σκοπιά των μη Ευρωπαίων γειτόνων της ΕΕ. Ως προς την Τουρκία τόνισε πως «έκανε τα πρώτα θετικά βήματα για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης: για παράδειγμα, θέσπισε μια υποχρέωση θεώρησης εισόδου για τους μετανάστες». Πρόσθεσε ωστόσο πως απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν προκειμένου να μειωθεί αισθητά η ροή προσφύγων.