current views are: 9

19 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση19:16

Ναυάγιο στη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ – Νόμο φέρνει η κυβέρνηση

Χωρίς να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επέτρεπε την επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5 προκειμένου να οριστεί το νέο Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και να αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή.

Δημοσίευση 19:16’

Χωρίς να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επέτρεπε την επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5 προκειμένου να οριστεί το νέο Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και να αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή.

Χωρίς να βρεθεί η χρυσή τομή που θα επέτρεπε την επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5 προκειμένου να οριστεί το νέο Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και να αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή.

Στη πραγματικότητα, επιβεβαιώθηκε το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς η ΝΔ, με την άρνησή της να υπερψηφίσει τη τροπολογία για την αλλαγή του αριθμού των μελών του ΕΣΡ, είχε δείξει τις προθέσεις της.

Στη ψηφοφορία που διεξήχθη, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΚ και ΧΑ ψήφισαν κατά της πρότασης για το ΕΣΡ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ «παρών», ενώ υπέρ τοποθετήθηκαν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αναλυτικότερα, η πρόταση έλαβε 12 θετικές ψήφους, 7 αρνητικές (3 βουλευτές δήλωσαν παρών), ενώ από την συνεδρίαση απουσίαζε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επανέρχεται στις αρχικές της σκέψεις περί αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με τέτοιο τρόπο που θα απομπλέκεται το ΕΣΡ από την διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.

Στην συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αφού παραδέχθηκε ότι η συναίνεση σε μια οκτακομματική βουλή δεν είναι εύκολη, παρουσίασε την πρόταση του, η οποία είναι:

  • Για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, ο Λαοκράτης Βάσης
  • Για τη θέση του Αντιπροέδρου, ο Ροδόλφος  Μορώνης
  • Για τις θέσεις των μελών οι: Β. Καραποστόλης, Γ. Κόλλιας, Λίλιαν Μήτρου, Φανή Πετραλιά, Γιώργος Πλειός, Γιαννης Τζανετάκος

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Από κόμματα της αντιπολίτευσης, πρώτος το λόγο πήρε, ο Κ.Ε. της ΝΔ Νίκος Δένδιας, που επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στα πρόσωπα, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει ενδελεχέστερη έρευνα για το αν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο αυτό. Υπάρχει, όμως όπως είπε, ζήτημα που κατά τον πλέον πανηγυρικό και επίσημο τρόπο τέθηκε από τον κ. Μητσοτάκη. «Η θέση της ΝΔ είναι οι αρμοδιότητες του υπουργού όπως αυτές προβλέπονται στο νόμο να επιστρέψουν στο ΕΣΡ. Αν αυτό δεν συμβεί η στελέχωση έστω και με τους αρίστους δεν μπορεί να επιτελέσει το σκοπό της», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «η αντίδραση του πρωθυπουργού δεν ήταν αρνητικά κάθετη, περιμέναμε τη τοποθέτηση της κυβέρνησης αλλά με έκπληξη μας δόθηκε η τοποθέτηση του κ. Παππά περί μεταφοράς της αρμοδιότητας στη Βουλή». Ο κ. Δένδιας είπε πως με δηλώσεις τέτοιου είδους δεν μπορεί να γίνει σοβαρός διάλογος και κάλεσε τον υπουργό να μεταφέρει τις αρμοδιότητές του στο ΕΣΡ. «Αυτό είναι απαραίτητο», είπε και υπογράμμισε: «εμείς επιθυμούμε να τελειώσει αυτή η κατάσταση ασυδοσίας. Έντονα παρακαλώ τη κυβέρνηση να τρέξει σε μια τέτοια τοποθέτηση».

Ο εκπρόσωπος της Χ.Α. κ. Παππάς δήλωσε «παρών», χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ, «αβανταδόρικη» προς τα κανάλια, αλλά και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, μια «απλή επέμβαση πλαστικού χειρουργού», ενώ χρειάζονται «γενναίες αποφάσεις».

Ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ, εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματος που είναι αντίθετη προς την λειτουργία στο σύνολό τους των Ανεξάρτητων Αρχών, και δήλωσε «παρών».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε την κυβερνητική πρόταση, ο Ανδρέας Λοβέρδος, έθεσε δυο προϋποθέσεις διαλόγου επί της πρότασης του Προέδρου της Βουλής. Από τη μία να δοθεί το σχέδιο για τον αριθμό των συχνοτήτων που θα δημοπρατηθούν και από την άλλη να δοθεί στη δημοσιότητα η αλληλογραφία μεταξύ των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εμείς δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε εκβιασμούς και συνυπεύθυνοι στο ρεζίλι της χώρας στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Αρνητικός εμφανίστηκε ακόμα, και ο εκπρόσωπος της ΕΚ, κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εξέφρασε φόβους πως με το νέο νομικό πλαίσιο τα υπάρχοντα κανάλια θα κινδυνεύσουν να κλείσουν. «Δεν είμαστε σύμφωνοι σε αυτό! Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα», είπε.

Πάντως επικριτικός προς την αντιπολίτευση, καλώντας την να πει ανοιχτά ότι δεν θέλει να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.  «Προέχει η εξυπηρέτηση της κοινωνίας και η καταπολέμηση της διαπλοκής», είπε.

Ο κ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, χαιρέτησε την κίνηση του υπουργού, για τη μεταφορά της αρμοδιότητας του ορισμού του αριθμού των συχνοτήτων στη Βουλή, ζήτησε όμως να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία 3/5. «Η συζήτηση δεν  έχει νόημα μετά την άρνηση της ΝΔ, είναι σα να λέμε game over», συμπλήρωσε.

Παππάς: «Δεν τιμά κανέναν η παρούσα κατάσταση»

Παίρνοντας το λόγο, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, επιχείρησε να απαντήσει στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας πως η διαγωνιστική διαδικασία είναι υποχρέωση της χώρας έναντι των εταίρων. Σημείωσε πως το ΕΣΡ, έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες βάσει του νόμου και μπορεί να απορρίψει οποιαδήποτε υποψηφιότητα αν κρίνει πως δεν πληροί τις προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την αλληλογραφία που επικαλέστηκε ο κ. Λοβέρδος, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως δεν αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργού αλλά το κατά πόσο η ΕΡΤ μπορεί να είναι πάροχος δικτύου προς τρίτους και δεσμεύτηκε πως θα την δώσει στη δημοσιότητά.

«Δεν τιμά κανέναν η παρούσα κατάσταση, με κανάλια που κοιμήθηκαν με περιφερειακές άδειες και ξύπνησαν με πανελλαδική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νομοθετική παρέμβαση πριν τη πρώτη αξιολόγηση

Ωστόσο, μετά το τέλος της συνεδρίασης κυβερνητικές πληροφορίες ξεκαθάριζαν πως θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πριν από το τέλος της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, με την οποία θα περνούν οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ, στο υπουργικό συμβούλιο. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά να ξεπεράσει τον τοίχο που ύψωσε η αντιπολίτευση και να μη χρειαστεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την αλλαγή των μελών του ΕΣΡ. Πάντως την ίδια στιγμή, πηγές της ΝΔ, χαρακτήριζαν βαρύ ατόπημα και «πραξικοπηματική κίνηση», την οποιαδήποτε σκέψη της κυβέρνησης να αναλάβει η ίδια την διαγωνιστική διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.


σχετικα αρθρα