Σοβαρά ερωτήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του και άρα τελικά η δυνατότητά του να επικυρώσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, εγείρει η Κομισιόν σύμφωνα με τη Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκίντερ Έτινγκερ, σε απάντησή του σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη, αναδεικνύει τρία θέματα σύμφωνα πάντα με την ίδια: 

  • Εξηγεί ότι οι "επαρκείς ρυθμιστικές εξουσίες" του ΕΣΡ είναι βασικό κριτήριο για την ανεξαρτησία του και άρα για τη δυνατότητά του να ασκεί αμερόληπτα τις αρμοδιότητές του, μεταξύ των οποίων είναι η τελική έγκριση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Δεδομένου ότι με βάση το νόμο για τις τηλεοπτικές συχνότητες που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κομβικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ που αφορούν και στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών έχουν μεταφερθεί στον υπουργό Επικρατείας, εμφανώς το ΕΣΡ δεν διαθέτει επαρκή δυνατότητα ώστε να προχωρήσει με ανεξαρτησία στην αδειοδότηση.  
  • Επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αλληλογραφία της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται  σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, λόγω της ενδεχόμενης αναμετάδοσης από τον πάροχο ERT-Net τηλεοπτικών προγραμμάτων που δεν επιδιώκουν στόχους γενικού συμφέροντος (πιθανή παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού). 
  • Εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παρόχου δικτύου ERT-Net, καθώς τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν τον σαφή και κατάλληλο διαχωρισμό δραστηριοτήτων μεταξύ δημόσιας και μη δημόσιας υπηρεσίας περιλαμβανομένου του σαφούς διαχωρισμού των λογαριασμών. 

Από την πλευρά του το υπουργείο Επικρατείας αναφέρει πως «Η Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της αδειοδότησης». 

«Η κυρία Σπυράκη αναζητούσε επιχειρηματολογία για να βάλει εμπόδια στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και κατάφερε ακριβώς το αντίθετο.  Μνημείο διαστρέβλωσης αποτελεί το σημερινό δελτίο Τύπου της πρώην δημοσιογράφου του Mega, κυρίας Μαρίας Σπυράκη, με το οποίο η νυν Ευρωβουλευτής της ΝΔ ανακαλύπτει ότι «Σοβαρά ερωτήματα επάρκειας των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του και άρα τελικά η δυνατότητά του να επικυρώσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, εγείρει η Κομισιόν». τονίζε μεταξύ άλλων.