Με την σταθερή θέση ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να παράσχει αλα κάρτ στήριξη ή συναίνεση στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πορευτεί στην συζήτηση για το ασφαλιστικό που θα προκληθεί στην βουλή από το κυβερνών κόμμα. Στην ΝΔ γίνονται συνεχείς συσκέψεις υπό τους τομεάρχες Γιάννη Βρούτση και Βασίλη Οικονόμου αλλά και τους υπόλοιπους για να ετοιμαστεί η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Newpost θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει να μην ενοποιηθούν τα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών σε ένα ενιαίο ταμείο αλλά να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους. Ο λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει αυτήν την λύση είναι ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο το ασφαλιστικό σύστημα θα μπορεί να έχει ελαστικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες των οποίων το εισόδημα έχει συμπιεστεί λόγω της οικονομικής κρίσης .Με αυτόν τον τρόπο η επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών θα μπορούν να είναι κυμαινόμενες για ένα εύλογο χρονικό διάστημα  ,που θα αποτελεί και μεταβατικό στάδιο έως ότου οι εισφορές όλων εξισωθούν.

Παράλληλα, στη ΝΔ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει την περικοπή των επικουρικών συντάξεων ή ακόμα και των κύριων σε μερικές περιπτώσεις και επομένως δεν πρόκειται να συναινέσουν ή να ψηφίσουν υπέρ καμίας τέτοιας διάταξης του νομοσχεδίου .Σε δεύτερο χρόνο η ΝΔ προετοιμάζεται για το φορολογικό των αγροτών , γνωρίζοντας πάντως ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι ελάχιστα.

Ωστόσο, και σε αυτό το νομοσχέδιο η ΝΔ θα παρουσιάσει δική της πρόταση με ισοδύναμα και απολύτως κοστολογημένη, όπως αναφέρουν τα στελέχη της λεωφόρου Συγγρού.

Σημείο επαφής πάντως μπορεί να βρεθεί στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ήδη διαμορφωμένη πρόταση της ΝΔ επί εποχής Αβραμόπουλου θα μπορούσαν να βρεθούν σημεία σύγκλισης, υπό τον όρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πλησιάσει στις θέσεις της ΝΔ και όχι το αντίστροφο.