Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Γερουλάνος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί τη νέα πολιτική, που επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο Πολιτισμού στο θέμα των Μουσείων. Ήδη, έχουν δρομολογηθεί οι μετατάξεις του προσωπικού από οργανισμούς, όπως ο ΟΣΕ, και οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού, προκειμένου «να κρατούμε ανοιχτά τα μνημεία μας όλη την ημέρα τους μήνες του καλοκαιριού».

 Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες του υπουργείου σχεδιάζουν καινούργια εκπαιδευτικά προγράμματα και χώρους αφής στα μουσεία.

 «Με τις μετατάξεις καταφέραμε να αποκτήσουμε το προσωπικό που χρειαζόμαστε για να κρατήσουμε και κάποια εμβληματικά μνημεία, όπως την Ακρόπολη, ανοιχτά και το χειμώνα. Ελπίζουμε το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί και σε άλλα μνημεία, όπως ο Λευκός Πύργος και η Ολυμπία.

Οι υπάλληλοι, που μας ήρθαν από τον ΟΣΕ, έχουν ήδη αρχίσει να εντάσσονται στο δυναμικό μας με επιτυχία και το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι και οι ίδιοι βλέπουν πολύ θετικά τα νέα τους καθήκοντα», διευκρινίζει ο κ. Γερουλάνος.

Στην παρούσα φάση λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (από τις 08:00 έως τις 19:00) 29 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία και θα λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο όλο το καλοκαίρι.

 «Κάθε μέρα προστίθενται σε αυτή τη λίστα χώροι και μουσεία, ανάλογα με την εξέλιξη των προσλήψεων εποχικού φυλακτικού προσωπικού».

 Οι προσλήψεις γίνονται μέσω προκηρύξεων των υπηρεσιών της Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ και υπόκεινται στις διαδικασίες του.

 «Θέλουμε η διαδικασία να είναι αξιοκρατική και να τοποθετούμε τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις. Παράλληλα, μέσω των μετατάξεων, που είναι σε εξέλιξη, στελεχώνουμε με μόνιμο προσωπικό, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ώστε, όπου κάτι τέτοιο δικαιολογείται, όπως π.χ. στην περίπτωση της Ακρόπολης, αυτοί να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και το χειμώνα».

 Μέσα στο ευρύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των Μουσείων περιλαμβάνεται η έκδοση νέων φυλλαδίων.

 «Τα φυλλάδια είναι δίγλωσσα και περιέχουν βασικές πληροφορίες για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο», εξηγεί ο κ. Γερουλάνος και συμπληρώνει: «Στους επισκέπτες θα δίνονται δωρεάν με την αγορά του εισιτηρίου, ενώ θα διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο (visitgreece.gr).

Επίσης, το ΤΑΠ σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών, τυπώνουν τα φυλλάδια σε μορφή Mπράιγ για την πληροφόρηση επισκεπτών με προβλήματα όρασης. Παράλληλα, τυπώνονται ή μεταφράζονται και οδηγοί για κάποιους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι θα παρέχουν πιο εξειδικευμένες πληροφορίες».

  Όπως επισημαίνει ο υπουργός Πολιτισμού, «φέτος, μειώσαμε σημαντικά το κόστος εκτύπωσης περίπου στο ένα πέμπτο από πέρυσι, οργανώνοντας καλύτερα τη δουλειά μας. Ενδεικτικά σας λέω ότι για 5.500.000 φυλλάδια το κόστος ανήλθε στα 115.000 ευρώ, όταν πέρυσι τα 1.200.000 φυλλάδια κόστισαν 154.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι το πρόγραμμα της αναβάθμισης δεν εξαντλείται με την παραγωγή των εκδόσεων αυτών, αλλά περιλαμβάνει μία σειρά από σημαντικές επεμβάσεις στους χώρους».

 Έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες για τα φυλάκια, τους χώρους υγιεινής και τις δίγλωσσες πινακίδες στους αρχαιολογικούς χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο μήνα. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ σχεδιάζουν καινούργια εκπαιδευτικά προγράμματα και χώρους αφής στα μουσεία.